Ucraina continuă atacurile asupra Crimeii și Rusiei ca parte a noii strategii de a lovi departe de front

Ucraina continuă atacurile asupra Crimeii și Rusiei ca parte a noii strategii de a lovi departe de front

Apărarea antiaeriană rusă a doborât vineri zeci de drone ucrainene în Crimeea ocupată și în sudul Rusiei, au declarat oficialii, în timp ce Kievul își aplică noua strategie declanșată de Anul Nou de a lovi peninsula anexată de Moscova și a împinge războiul de 22 de luni cu mult dincolo de granițele Ucrainei, relatează AP.

Peste 20 de oameni au murit în urma bombardamentelor asupra Belgorod FOTO EPA-EFE

La Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea, traficul a fost suspendat pentru a doua zi consecutiv pe podul Kerci care leagă peninsula de regiunea rusă Krasnodar (sud) și este o verigă crucială de aprovizionare pentru efortul de război al Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărarea sa antiaeriană a interceptat 36 de drone deasupra Crimeei și una deasupra Krasnodar, ceea ce revelează un tipar de atacuri aeriene intensificate ucrainene în ultimele zile.

Totodată, o rachetă antinavă ucraineană Neptun a fost distrusă în partea de nord-vest a Mării Negre, a mai transmis Ministerul.

Aceste evoluții survin după ce trei persoane au fost rănite joi seară de alte atacuri ucrainene cu rachete și drone asupra orașului de graniță rusesc Belgorod și a regiunii înconjurătoare, a declarat guvernatorul Belgorod Viaceslav Gladkov.

El a postat pe Telegram imagini cu un bloc de apartamente cu geamurile sparte și mașini avariate și a sugerat că autoritățile i-ar putea ajuta pe cei care doresc să se mute mai departe de graniță.

Bombardamentele ucrainene din 30 decembrie asupra orașului Belgorod au ucis 25 de persoane, au declarat oficialii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a angajat să lovească un număr mai mare de ținte în Peninsula Crimeea și în regiunile de graniță ale Rusiei în acest an. Scopul este să-i tulbure pe ruși, în timp ce președintele rus Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat de șase ani pe 17 martie.

Un atac ucrainean asupra unor instalații militare din Crimeea a afectat joi un centru de comandă și sistemul de apărare aeriană al peninsulei, potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor comune de sud ale Ucrainei Nataliia Humeniuk.

Ea a precizat că armata rusă și-a mutat recent locurile de lansare a dronelor Shahed din Crimeea.

Nu a fost posibil să fie verificate afirmațiile niciuneia dintre părți.

„Forțele rusești din Crimeea se află sub un atac masiv combinat ucrainean cu rachete de croazieră, drone și drone navale. Este lovită în special Evpatoriia”, a scris în noaptea de vineri spre sâmbătă contul Visegrad 24.

După un atac cu drone în adâncul Rusiei, anul trecut, Zelenski a spus că Ucraina a dezvoltat o armă care poate lovi ținte la 700 de kilometri distanță. El a anunțat luna trecută că Kievul intenționează să producă un milion de drone - o armă cheie pe câmpul de luptă.

Alți oficiali ucraineni au declarat că își propun să producă în acest an peste 10.000 de drone de atac cu o rază de acțiune de sute de kilometri, precum și mai mult de 1.000 de drone cu rază mai lungă de acțiune care pot lovi ținte în spatele liniei frontului și în interiorul Rusiei.

Ambele părți au crescut miza războiului pe distanță lungă, în timp ce soldații rămân blocați pe câmpul de luptă înghețat.

Ministerul britanic al Apărării a apreciat vineri că „lupta la sol continuă să fie definită fie de o linie de front statică, fie de progrese locale foarte graduale ale Rusiei în sectoare cheie”.

Între timp, Kremlinul a achiziţionat rachete balistice din Coreea de Nord şi a tras cel puţin una dintre ele în Ucraina pe 30 decembrie, a anunţat joi Casa Albă, invocând informații recent desecretizate ale SUA. Totodată, caută să achiziționeze rachete balistice cu rază apropiată din Iran, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că Phenianul va plăti un preț mare pentru sprijinirea Rusiei, deși nu a spus în ce fel, și a acuzat Moscova că a încălcat embargoul ONU privind transporturile de arme către și dinspre Coreea de Nord.

„Lumea a întors spatele Rusiei, forțându-l pe Putin să se umilească apelând la Coreea de Nord pentru a-și menține invazia ilegală”, a comentat Shapps pe X, fostul Twitter.

Întrebat despre această evoluție, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene Iurii Ihnat a admis vineri în comentarii televizate că nu poate confirma deocamdată că au fost utilizate rachetele furnizate de Coreea de Nord , adăugând că experții trebuie să studieze fragmentele. Oficialii ruși s-au abținut să comenteze afirmațiile SUA conform cărora Coreea de Nord a furnizat muniție Moscovei.

Ucraina a anunțat că a doborât 21 din 29 de drone Shahed rusești lansate în noaptea de joi spre vineri. Două persoane au fost rănite, inclusiv un tânăr de 14 ani, și a fost ultimul dintre atacurile aproape zilnice cu drone rusești din noul an.

Pe de altă parte, Zelenski a mulțumit Germaniei joi seara pentru livrarea de ajutor militar, în special echipamente de apărare aeriană despre care a spus că „vin în timp util și se concentrează pe prioritățile noastre”.

Ucraina „ar trebui să caute să continue să degradeze capacitatea Rusiei de a duce război prin desfășurarea unei campanii de escaladare de atacuri aeriene asupra țintelor aflate mult în spatele liniilor frontului în toată Ucraina ocupată și în interiorul Rusiei”, este de părere Mikola Bielieskov, cercetător la Institutul Național de Studii Strategice din Ucraina. .

„Acest lucru ar putea include atacuri asupra concentrărilor de trupe, bazelor militare și depozitelor de muniții, alături de centre logistice și instalații de producție de armament”, a scris el într-o evaluare publicată de centrul de reflecție american Atlantic Council.

Partizanii vânează sistemele apărării aeriene ruse

La 4 ianuarie, mișcarea de partizani Ateș a efectuat o operațiune suplimentară de recunoaștere la o unitate militară de comunicații din apropierea orașului Evpatoria, care a fost ținta unui atac cu rachete.

„Agenții raportează următoarele informații: centrul de control responsabil pentru un canal de comunicare securizat cu Kremlinul, inclusiv pentru coordonarea apărării aeriene a întregii peninsule, a fost lovit. Radarul a fost distrus”, se arată în comunicat.

Apărarea aeriană din Evpatoria a fost suprimată. Cu siguranță nu va mai fi localizată în partea afectată a Zatișne, lângă Evpatoria”, au conchis partizanii.

Partizanii au furnizat Forțelor de Apărare ucrainene informații cu privire la numeroase instalații rusești din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?