Ucraina denunţă avertismentele SUA cu privire la o invazie rusă, considerând că alimentează "panica''

Ucraina denunţă avertismentele SUA cu privire la o invazie rusă, considerând că alimentează "panica''

Avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei ''provoacă panică şi nu îi ajută'' pe ucraineni, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski, citat de agenţia Interfax-Ucraina.

''Cel mai bun prieten al duşmanilor noştri în acest moment este panica din ţara noastră. Şi toate aceste informaţii (despre un posibil atac) nu fac decât să provoace panică şi nu ne ajută'', a declarat el în timpul unei vizite în provincie.

Şeful statului ucrainean a spus că au existat "prea multe" anunţuri privind un "război profund şi total din partea Rusiei".

''Dacă cineva are informaţii suplimentare despre o invazie pe 16 februarie, vă rugăm să alertaţi guvernul ucrainean, a declarat Zelenski sâmbătă jurnaliştilor, conform DPA. ''Înţelegem riscurile, ştim că ele există'', Kievul este pregătit pentru orice, a adăugat el.

Statele Unite consideră de săptămâni întregi că o invazie a Rusiei în ţara vecină pro-occidentală este iminentă, iar vineri au declarat că ar putea fi acum o chestiune de zile.

Intensificarea avertismentelor din partea Washingtonului privind un posibil atac rusesc împotriva Ucrainei a provocat nelinişte internaţională. Multe guverne au cerut cetăţenilor lor să părăsească ţara.

Rusia are zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi desfăşoară, de asemenea, manevre pe scară largă în Belarusul vecin şi în Marea Neagră.

În timp ce atrag atenţia că armata rusă este desfăşurată de luni de zile la graniţele sale, autorităţile ucrainene subliniază şi că diplomaţia are încă o carte importantă de jucat.

''Lucrăm la nivel diplomatic, discutăm în fiecare zi cu autorităţile din diferite ţări, cu liderii lor, la diferite niveluri. De aceea, considerăm că singura cale de dezescaladare este calea diplomatică", a declarat Zelenski sâmbătă.

Ucraina a acuzat şi în trecut Washingtonul de alarmism şi de riscul de a alimenta o panică distructivă pentru ţară.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”