Ucraina: Diplomaţia funcţionează în descurajarea Rusiei, dar cel mai rău scenariu nu a fost încă evitat (Kuleba)

Ucraina: Diplomaţia funcţionează în descurajarea Rusiei, dar cel mai rău scenariu nu a fost încă evitat (Kuleba)

Diplomaţia contribuie deja la prevenirea ameninţării unei ofensive militare a Rusiei împotriva Ucrainei, dar cel mai rău scenariu nu a fost încă evitat, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba într-un briefing de presă online cu jurnaliştii străini, avertizând totodată că scopul real al Moscovei este de a destabiliza ordinea consolidată în Europa şi zona euroatlantică.

Şeful diplomaţiei ucrainene a afirmat din nou că Rusia nu a concentrat încă suficiente trupe la graniţă pentru a desfăşura o invazie la scară mare asupra Ucrainei, dar a atras totuşi atenţia că orice scenariu trebuie luat în considerare.

"Ucraina se pregăteşte pentru orice scenariu. Nu subestimăm ameninţarea şi nici nu vom permite ca Rusia să destabilizeze Ucraina prin răspândirea panicii. În ciuda declaraţiilor Rusiei privind o retragere limitată pe care le-am auzit zilele trecute, nu putem confirma nicio scădere reală a numărului de trupe", a spus Kuleba.

El a precizat că evaluările Ucrainei şi ale partenerilor săi arată că numărul de trupe concentrate de Rusia la graniţă şi compoziţia acestor forţe "nu sunt suficiente pentru o invazie la scară largă", adăugând însă că Kievul continuă să rămână vigilent.

Kuleba a reiterat apelul Kievului ca Rusia să îşi retragă trupele concentrate în apropierea graniţei, "să nu mai intimideze Ucraina şi comunitatea euroatlantică" şi să abordeze orice chestiune la masa negocierilor.

"Ucraina este dispusă să se întâlnească cu Rusia în orice format de negocieri pentru a căuta soluţii diplomatice la conflictul armat dintre Rusia şi Ucraina, vechi de opt ani", a subliniat el.

De asemenea, Kuleba a dat asigurări că Ucraina şi SUA au aceeaşi poziţie în privinţa evaluării riscului unei ofensive a Rusiei.

"Ucraina şi partenerii săi, inclusiv SUA, nu au diferenţe în evaluarea riscului actualei escaladări din partea Rusiei. Poate că tonul vocii mesajelor noastre sună diferit, dar evaluarea concretă este aceeaşi: totul este posibil şi ar trebui să ne pregătim pentru orice scenariu", a explicat ministrul ucrainean de externe.

El a atras atenţia totodată că "Rusia nu foloseşte doar forţa militară pentru a pune presiune pe Ucraina", ci "investeşte masiv de asemenea în destabilizarea ţării noastre din interior".

"Asta include dezinformare, atacuri cibernetice, ameninţări false cu bombă, încercări de a răspândi neîncredere şi de a alimenta revolte populare, încercări de a crea diviziuni între Ucraina şi partenerii săi", a detaliat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Kuleba a avertizat în acelaşi timp că scopul real al Rusiei este de a zgudui ordinea consolidată în Europa şi zona euroatlantică şi de a distruge arhitectura de securitate de după Războiul Rece şi că un eşec al Occidentului în Ucraina va transmite un mesaj în întreaga lume că acesta este incapabil să se apere.

"Ce se întâmplă în jurul Ucrainei nu contează doar pentru Ucraina. Scopul real al Rusiei trece mult dincolo de ţara noastră. Rusia urmăreşte să zguduie ordinea consolidată din Europa şi zona euroatlantică, să îi submineze principiile de bază şi să distrugă arhitectura de securitate de după Războiul Rece care a asigurat decenii de dezvoltare paşnică şi de prosperitate pentru toţi europenii", a spus el.

"Un eşec al Occidentului în Ucraina va transmite un mesaj în toată lumea că Occidentul este incapabil să îşi apere principiile de bază şi, astfel, să se apere pe el însuşi", a adăugat Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe a declarat de asemenea că le este recunoscător tuturor partenerilor Kievului, în numele guvernului şi poporului ucrainean, pentru sprijinul extins oferit pentru "a întări Ucraina din punct de vedere politic, militar şi economic".

"Sunt recunoscător în special SUA pentru cel mai mare ajutor militar din istorie, oferit pentru a întări apărarea Ucrainei. Reamintesc că avem nevoie de arme defensive pentru a întări eforturile diplomatice. Cu cât Ucraina este mai puternică, cu atât vor fi mai puţine riscuri de a fi nevoiţi să folosim aceste arme", a subliniat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă