Ucraina: Femeia pilot Nadia Savcenko 'și-a făcut intrarea în parlament'

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, aleasă deputată în timp ce se afla încarcerată în Rusia, și-a făcut marți 'intrarea în parlament' printr-un apel adresat deputaților 'să nu trădeze Ucraina', relatează AFP și postul de televiziune ucrainean 112.ua în pagina sa electronică.

'Sunt deputată a Ucrainei. M-am întors și mă apuc de treabă', a declarat ea în fața parlamentarilor, cu un drapel ucrainean pe umeri și cu un steag al tătarilor din Crimeea în mâini.

'M-am întors și nu vă voi lăsa să-i uitați — mă adresez vouă celor care stați pe scaunele din Radă — pe cei care au început să-și dea viața pentru Ucraina mai întâi în Maidan (Piața Independenței din Kiev) și continuă să o facă în Donbas', a spus ea în continuare.

'Poporul Ucrainei nu ne va permite să stăm în aceste fotolii dacă îl vom trăda', a adăugat Savcenko, deputată din partea partidului Batkivșcina al fostului premier Iulia Timoșenko. La sosirea sa la Kiev după doi ani de închisoare în Rusia, Savcenko a respins-o pe Timoșenko atunci când aceasta a vrut să o îmbrățișeze, iar când politiciana i-a întins un buchet de flori, femeia pilot i-a spus că ar face mai bine să i le dea mamei ei. Timoșenko s-a conformat și i-a pus buchetul în brațele mamei Nadiei, a relatat presa ucraineană, anticipând disensiuni între fosta prizonieră la ruși și Timoșenko.

'Ucraina este mai importantă decât noi toți', a mai lansat ea în discursul său plin de emoție, în finalul căruia a intonat imnul ucrainean.

Nadia Savcenko a îndepărtat apoi portretul său de la tribuna parlamentară și a depus în locul acestuia un banner cu alți ucraineni deținuți în Rusia. 'Libertate pentru prizonierii Kremlinului', scrie pe el.

Potrivit ministrului de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, 174 de ucraineni sunt încarcerați în Rusia, în peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de către Moscova, sau prizonieri ai rebelilor proruși în estul țării.

Conform unor surse din cadrul autorităților ucrainene, numărul cetățenilor ucraineni deținuți doar în Rusia variază între 10 și 30.

Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare pentru presupusa complicitate la uciderea a doi jurnaliști în estul Ucrainei în 2014, a fost eliberată săptămâna trecută, la schimb cu doi militari ruși, condamnați la 14 de închisoare în Ucraina, după ce au fost capturați în teatrul de operațiuni din Donbas.

Ea a devenit pentru ucraineni un simbol al conflictului din estul țării, unde armatei Kievului i se opun separatiști proruși sprijiniți, potrivit Ucrainei și Occidentului, de armata rusă. De la declanșarea sa în aprilie 2014, conflictul din Donbas s-a soldat cu circa 9.300 de morți.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Ipoteză incredibilă! Viorica Dăncilă ar fi cea pe care paznicii de la Casa Albă au confundat-o cu Floricica Da…

4 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

5 Așa arată soția premierului desemnat

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet