Ucraina: Fostul premier Iulia Timoşenko candidează la alegerile prezidenţialele din martie

Ucraina: Fostul premier Iulia Timoşenko candidează la alegerile prezidenţialele din martie

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi-a anunţat marţi candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 31 martie, creditată cu prima şansă de sondaje care o plasează în faţa preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Petro Poroşenko, informează AFP.

'Sunt candidată la prezidenţiale', a afirmat Timoşenko la Kiev în faţa a sute de persoane, în cadrul unui miting al partidului său Batkivşcina (Patria).


Foto: (c) Valentyn Ogirenko / REUTERS


'Astăzi intrăm într-o nouă epocă de succes, de fericire şi prosperitate. Începem adevăratul marş înainte al Ucrainei, spre măreţia ei', a adăugat ea, recunoscând că în trecut a 'făcut greşeli'. 'Poate că uneori greşesc, dar sincer mă căiesc', a declarat ea.

Într-o atmosferă de sărbătoare, mai multe sute de persoane s-au reunit, între care soţul şi fiica fostului premier şi femeie de afaceri.


Foto: (c) Valentyn Ogirenko / REUTERS


Unii manifestanţi agitau drapele naţionale ale Ucrainei în albastru şi galben, iar alţii pancarte pe care se putea citi 'Credeţi în Ucraina!', inscripţie însoţită de o inimă roşie simbolizând partidul.

Într-o înregistrare video difuzată în cadrul acestui miting, fostul preşedinte georgian Mihail Sakaşvili şi-a exprimat sprijinul în favoarea candidaturii Iuliei Timoşenko. 'Ea este o luptătoare neobosită pentru Ucraina şi pentru interesele ucrainenilor', a afirmat fostul preşedinte georgian care a fost un timp guvernator al regiunii Odesa (sud), înainte de a cădea în dizgraţia preşedintelui Petro Poroşenko şi a fi expulzat din Ucraina la începutul anului 2018.


Foto: (c) Valentyn Ogirenko / REUTERS


Potrivit ultimelor sondaje, Petro Poroşenko, care încă nu şi-a anunţat oficial candidatura, este devansat de către Iulia Timoşenko, care a candidat şi în alegerile prezidenţiale din 2010 şi 2014.

Luni, un prim candidat, actorul Volodimir Zelenski şi-a depus oficial candidatura. Primul tur de scrutin va avea loc la 31 martie, iar al doilea va fi organizat două săptămâni mai târziu, dacă niciun candidat nu va obţine mai mult de 50% din sufragii. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina