Ucraina: Germania vizează sporirea ajutorului economic, dar îşi menţine refuzul de a furniza arme letale

Ucraina: Germania vizează sporirea ajutorului economic, dar îşi menţine refuzul de a furniza arme letale

Guvernul german are în vedere sporirea ajutorului său economic pentru Ucraina, dar îşi menţine refuzul de a-i livra arme letale, a indicat duminică o sursă guvernamentală de la Berlin, în ajunul vizitei la Kiev a cancelarului Olaf Scholz, notează DPA şi AFP.

Berlinul examinează ''dacă încă avem, pe plan bilateral, posibilităţi pentru a contribui la un sprijin economic'', a subliniat sursa respectivă, într-o perioadă când sporesc tot mai mult temerile privind iminenţa unei invazii ruse.

Începând din 2014, Germania a furnizat Ucrainei ajutoare în valoare de aproape 2 miliarde euro.

Într-un interviu acordat duminică postului public german de radio, ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, a solicitat un plan de ajutor ''de mai multe miliarde'' de euro, care să fie anunţat în timpul vizitei cancelarului Olaf Scholz la Kiev.

Pe o listă furnizată de Ucraina pe fondul temerilor legate de o posibilă invazie rusă, există ''unul sau două lucruri care pot fi privite mai atent'', a declarat sursa citată. Potrivit media germane, această listă include un număr de arme neletale, precum sisteme electronice de urmărire, echipament pentru deminare, costume de protecţie, echipamente digitale radio şi echipament pentru vederea pe timp de noapte.

Deşi ţine cont situaţia politică, Berlinul va trebui să evalueze disponibilitatea unor astfel de elemente, care ar putea fi necesare pentru Bundeswehr (armata germană), a adăugat sursa.

Actuala coaliţie guvernamentală germană, care şi-a preluat mandatul în decembrie 2021, a rămas fermă în a se opune furnizării de arme letale Ucrainei, în pofida tensionării relaţiilor dintre Kiev şi Moscova.

Recent, ministrul german al apărării Christine Lambrecht a promis trimiterea a 5.000 căşti de protecţie pentru armata ucraineană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...