Ucraina încearcă să importe energie electrică din România

Ucraina încearcă să importe energie electrică din România

Compania de Energie a Ucrainei (EKU) plănuiește să efectueze un import de probă de energie electrică din România, după cum a anunțat directorul general Vitali Butenko, citat de Ukrinform.

Butenko susține că aprovizionările cu energie electrică din Europa sunt de probă. FOTO Shutterstock

Acesta a precizat: „am început, într-adevăr, importul de probă de energie electrică din Europa. De asemenea, plănuim să facem o nouă probă din România (pentru că precedentele au fost din Slovacia) pentru a ne asigura că importul este posibil din punct de vedere tehnic”.

El a mai explicat că aprovizionările cu energie electrică din Europa, pe care EKU le-a realizat deja, nu sunt în scop comercial, ci de probă. „Sunt necesare pentru a confirma capacitatea tehnică a sistemului energetic de a efectua importuri în caz de nevoie”, a menționat el.

Primarul capitalei ucrainene, Kiev, a avertizat că un număr mare de persoane ar putea fi nevoite să părăsească oraşul, din cauza atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii acestuia.

Vitali Kliciko a adăugat că Kievul este afectat de penurii de curent electric şi apă care ar putea să dureze până în primăvară. Vorbele primarului au fost precaute; nu a vorbit despre o evacuare ”, întrucât nimeni nu va fi mutat în alte părţi ale ţării. Însă, pe lângă populaţia obişnuită, în Kiev se află sute de mii de persoane care au venit aici din zone mai devastate de conflict, iar unele dintre acestea – a avertizat Kliciko – ar putea fi trimise în locuri învecinate, unde serviciile esenţiale sunt mai larg disponibile.

La Kiev, unde a nins și temperaturile au scăzut, oamenii se confruntă în continuare cu lipsa electricității și a căldurii din cauza valurilor de bombardamente rusești.

Autoritățile orășenești au spus că au restabilit aproape în întregime aprovizionarea cu curent electric, apă și căldură, dar au avertizat că nivele ridicate de consum duc la raționalizarea alimentării cu energie.

În sud, cea mai mare parte a orașului Herson, recucerit recent de forțele ucrainene, este lipsită în continuare de energie electrică, în timp ce autoritățile locale lucrează pentru a repune în funcțiune sistemul energetic.

Uniunea Europeană va trimite Ucrainei generatoare de energie, inclusiv din rezerva UE aflată în România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante