Ucraina începe discuțiile cu SUA cu privire la garanțiile de securitate

Ucraina începe discuțiile cu SUA cu privire la garanțiile de securitate

Ucraina începe săptămâna aceasta un dialog cu Statele Unite cu privire la garanțiile de securitate pe care le poate obține până la aderarea la NATo, a transmis Andri Ermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, citat de Reuters, scrie Agerpres.

Drapele Ucraina și SUA FOTO: Pixabay

Discuțiile vor avea loc ca urmare a angajamentelor pe care și le-a luat grupul G7 al celor mai dezvoltate democrații, față de Ucraina, după summitul NATO organizat la Vilnius.

"Garanţiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligaţii concrete, pe termen lung, care vor asigura Ucrainei capacitatea de a înfrânge şi limita pe viitor agresiunea rusă. Vor fi formate stabilite clar şi mecanisme de sprijin", a adăugat oficialul de la Kiev.

Andri Ermak a precizat că garanţiile "vor fi în vigoare până când Ucraina îşi asigură apartenenţa la NATO".

La summitul NATO din Lituania, ţările aliate le-au oferit ucrainenilor sprijin pentru a putea rezista invaziei ruse şi au promis mai multe arme și muniții , dar nu au fixat o dată pentru aderarea Ucrainei la NATO. Membrii G7 au convenit că fiecare stat să negocieze acorduri separate pentru garanţiile de securitate şi întărirea capacităţii militare a Ucrainei, scrie Agerpres.

Conform acestuia peste 10 alte state s-au alăturat declarației G7, iar Ucraina negociază cu fiecare garanțiile pe care le poate obține.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat