Ucraina insistă să primească o „formulă” de aderare la NATO

Ucraina insistă să primească o „formulă” de aderare la NATO

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că țara sa se aşteaptă ca la summitul NATO de la Vilnius, programa pe 11 și 12 iulie, să primească un semnal clar şi o „formulă” de a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, informează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres .

Oleksii Reznikov FOTO EPA-EFE

„Mă aştept de la ei să dea un semnal clar, inteligibil şi o formulă pentru noi, desigur, de a deveni membru NATO”, a transmis ministrul ucrainean prin intermediul serviciului său de presă.

Preşedintele Volodimir Zelenski insistă puternic pentru aderarea Ucrainei la NATO, deşi admite că aceasta nu este posibilă atât timp cât ţara sa se confruntă cu o invazie a armatei ruse.

Adresându-se centrului de reflecție Atlantic Council, șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a declarat miercuri că Ucraina aşteaptă de la summitul de la Vilnius să primească invitaţia de a adera la Alianţă cu o „dată deschisă”. Lipsa unei decizii „puternice” în acest sens i-ar demoraliza pe cetăţenii ucraineni, a susținut el.

Iermak a mai spus că sunt în desfăşurare consultări între Kiev şi Washington asupra măsurilor pe care liderii statelor membre NATO le-ar putea aproba la Vilnius pentru a consolida securitatea Ucrainei până când această ţară atacată de Rusia va putea beneficia de garanţii de securitate formale din partea Alianţei Nord-Atlantice.

Dar aliaţii Kievului sunt divizaţi asupra orizontului de timp privind alăturarea Ucrainei la NATO, în condițiile în care unele state occidentale se tem că o asemenea decizie riscă să aducă Alianţa mai aproape de un război cu Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că prioritatea din acest moment este continuarea sprijinului militar occidental pentru Ucraina, în scopul de a o ajuta să respingă invazia rusă.

Aprovizionată cu noi arme occidentale, armata ucraineană a lansat la începutul acestei luni o contraofensivă menită recuperării teritoriilor ocupate de ruși.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat