Ucraina l-a plătit pe avocatul lui Trump ca să-i aranjeze lui Poroşenko convorbiri la Casa Albă(media)

Ucraina l-a plătit pe avocatul lui Trump ca să-i aranjeze lui Poroşenko convorbiri la Casa Albă(media)

Avocatul preşedintelui american Donald Trump, Michael Cohen, a beneficiat de o plată confidenţială de 400.000 de dolari pentru a planifica discuţii între liderul de la Casa Albă şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, anul trecut, relatează joi agenţia Reuters, citând BBC.

Plata a fost aranjată de intermediari ai lui Poroşenko, care urmărea deschiderea unui "canal de comunicare de culise" cu preşedintele republican al SUA, au indicat surse neidentificate de la Kiev.

A fost nevoie de cooptarea lui Michael Cohen - care nu era înregistrat în SUA ca reprezentant al intereselor Ucrainei - pentru că lobbyiştii ucraineni înregistraţi şi ambasada ucraineană la Washington nu au reuşit să obţină pentru Poroşenko decât o simplă "oportunitate de imagine" cu Trump, în timp ce liderul de la Kiev "avea nevoie de ceva care să poată fi prezentat drept 'convorbiri' ", a notat BBC.

"Informaţia este complet falsă", a insistat avocatul într-un mesaj adresat Reuters, în timp ce Casa Albă încă nu răspunsese la solicitarea de comentarii. Biroul lui Poroşenko a denunţat la rândul său o "minciună sfruntată, defăimare şi fake".

De asemenea, cei doi ucraineni care ar fi "deschis canalul de comunicare" între cei doi lideri au dezminţit acest lucru, potrivit BBC.

Donald Trump s-a întâlnit cu Poroşenko la Casa Albă la 20 iunie anul trecut, în cadrul unei vizite care oficial ar fi avut loc "în treacăt", după discuţiile liderului ucrainean cu vicepreşedintele american Mike Pence. După întrevederea de atunci cu Trump, preşedintele Ucrainei s-a declarat satisfăcut de o "întâlnire completă, detaliată".

Nu există indicii că Trump ar fi fost la curent cu plata către avocatul său, a mai menţionat BBC.

Petro Poroşenko dorea cu disperare să-l întâlnească pe Trump din cauza celor întâmplate în cursul campaniei prezidenţiale din 2016 din SUA. Tot potrivit BBC, mai multe surse din Ucraina au afirmat că preşedintele ucrainean, convins că va câştiga candidata democrată Hillary Clinton, a autorizat "scurgerea" unui document publicat în august acel an de New York Times care ar fi arătat că Paul Manafort, directorul de campanie al lui Trump, a primit milioane de dolari provenind de la interese pro-ruse din Ucraina. Manafort a demisionat câteva zile mai târziu.

La o săptămână după ce Poroşenko s-a întors în ţară după întâlnirea cu Trump, Oficiul ucrainean anticorupţie a anunţat că nu-l mai anchetează pe Manafort.

Suma care i-ar fi fost plătită lui Cohen a fost estimată de o sursă la 400.000 de dolari, iar de o altă sursă la 600.000, a mai indicat BBC.

În momentul de faţă Michael Cohen este anchetat sub suspiciunea de fraude bancare şi fiscale, încălcarea legislaţiei de campanie prin banii pe care i-ar fi dat vedetei porno Stormy Daniels şi posibil şi alte probleme legate de campania prezidenţială a lui Donald Trump, a declarat o sursă apropiată anchetei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina