Ucraina: Londra şi Moscova au convenit asupra necesităţii unei soluţionări ''paşnice'' (Downing Street)

Ucraina: Londra şi Moscova au convenit asupra necesităţii unei soluţionări ''paşnice'' (Downing Street)

Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit miercuri asupra necesităţii de a ajunge la o soluţionare ''paşnică'' a crizei ucrainene, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street după o convorbire telefonică între cei doi lideri, relatează AFP.

Johnson şi Putin ''au fost de acord (cu privire la faptul) că o agravare nu este în interesul nimănui'', a precizat purtătorul de cuvânt, potrivit unui comunicat, adăugând că şeful guvernului britanic l-a avertizat pe Vladimir Putin că ''orice incursiune suplimentară a Rusiei în Ucraina ar fi o tragică eroare de calcul''.

Cei doi lideri au subliniat, de asemenea, importanţa dialogului între ţările lor pe teme precum schimbările climatice, Afganistanul şi dosarul nuclear iranian.

''Ei au convenit să aplice acest spirit de dialog în faţa tensiunilor actuale pentru a găsi o soluţie paşnică'', se arată în comunicat.

La rândul său, Moscova a explicat că preşedintele rus a denunţat într-o convorbire cu Boris Johnson refuzul NATO de a ţine cont de preocupările Rusiei privind securitatea, în plină agravare a tensiunilor din jurul Ucrainei.

Potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin, Putin a evocat ''lipsa de voinţă a NATO de a răspunde în mod adecvat la preocupările legitime ale Rusiei'' cu privire la securitatea sa.

Rusia este acuzată de la sfârşitul anului 2021 că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi la graniţele Ucrainei pentru o potenţială invazie.

Moscova neagă faptul că are cel mai mic plan în această direcţie, dar cere garanţii pentru securitatea sa, între care asigurarea că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO şi că Alianţa Atlantică îşi va retrage forţele de pe poziţiile din 1997.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...