Ucraina: ''Majoritatea'' chinezilor evacuaţi, anunţă Beijingul

Ucraina: ''Majoritatea'' chinezilor evacuaţi, anunţă Beijingul

China a evacuat "majoritatea" cetăţenilor săi blocaţi în Ucraina de invazia rusă, a anunţat luni ambasada sa la Kiev, notează AFP.

Înainte de ofensivă, Beijingul a ignorat avertismentele serviciilor americane de informaţii că un atac rus era iminent, lăsând cei aproximativ 6.000 de cetăţeni ai săi sub ameninţarea luptelor.

Din cauza deteriorării rapide a situaţiei, misiunea diplomatică a renunţat în cele din urmă la o evacuare aeriană direct din Ucraina şi a optat pentru un transfer rutier într-o ţară terţă.

"În prezent, majoritatea compatrioţilor chinezi au fost evacuaţi", a indicat ambasada Chinei în Ucraina într-un comunicat, îndemnându-i pe cei care mai sunt celor încă prezenţi să părăsească ţara "cât mai curând posibil".

Un prim zbor cu repatriaţi plecat din România a aterizat sâmbătă la Hangzhou (est), nu departe de Shanghai.

Pe reţelele sociale din China, internauţii au raportat în ultimele zile incidente neverificabile între ucrainenii şi chinezii prezenţi în ţară.

Pe de altă parte, o persoană de naţionalitate chineză a fost rănită marţi de gloanţe în timp ce se deplasa la Lvov, principalul oraş din vestul Ucrainei şi aproape de Polonia.

Ataşată parteneriatului cu Moscova, China s-a abţinut să condamne intervenţia rusă în Ucraina, refuzând chiar să vorbească despre o "invazie".

În prima zi a atacului rus, ambasada le-a recomandat cetăţenilor săi care părăsesc Ucraina pe drum să lase la vedere "în mod clar un drapel chinez" pe maşina lor, ca măsură de securitate.

Ulterior, Beijingul le-a cerut cetăţenilor săi din Ucraina să fie extrem de precauţi şi să se abţină de la orice comentariu asupra situaţiei care ar putea alimenta resentimentele în rândul ucrainenilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…