Ucraina: NATO se aşteaptă la un atac de mare anvergură din partea Rusiei

Ucraina: NATO se aşteaptă la un atac de mare anvergură din partea Rusiei

NATO se aşteaptă la un atac de mare anvergură din partea Rusiei în Ucraina şi a plasat în alertă forţa sa de reacţie rapidă pentru a apăra aliaţii, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP, Reuters şi DPA.

''Toate indiciile arată că Rusia plănuieşte un atac masiv în Ucraina'' după trimiterea de trupe în teritoriile separatiste proruse din Donbass, în estul Ucrainei, a declarat Stoltenberg după o reuniune extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina desfăşurată la sediul din Bruxelles al Alianţei.

''Nu ştim dacă Rusia a recunoscut (independenţa, n.red.) unităţilor administrative Doneţk şi Lugansk sau pur şi simplu părţile ocupate de către separatişti. Nu este clar'', a spus fostul premier norvegian, chiar înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să anunţe recunoaşterea suveranităţii separatiştilor asupra ansamblului regiunilor Lugansk şi Doneţk.

''Rusia promisese să-şi retragă trupele şi, în loc de asta, ea concentrează mai multe forţe, în formaţie de luptă, pregătite să lovească. Alte trupe se află în Donbass, în regiunile Doneţk şi Lugansk, şi asta agravează situaţia'', a insistat înalta oficialitate NATO.

''NATO este pregătită să-şi apere aliaţii. Forţa de reacţie rapidă este în fază de alertă, dar ea nu a fost desfăşurată'', a accentuat Jens Stoltenberg.

Această forţă este formată din 40.000 de militari şi este dotată cu o forţă operaţională interarme cu nivel înalt de pregătire (VJTF), numărând 8.000 de militari, cu o componentă aeriană plasată în prezent sub comandament francez.

''Am trimis întăriri în est şi avem altele în aşteptare. Avem peste 100 de avioane în alertă şi 120 de nave pe mare'', a explicat secretarul general al Alianţei.

''Continuăm să îi cerem Rusiei să facă un pas în spate... nu este niciodată prea târziu să nu ataci'', a adăugat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...