Ucraina ordonă evacuarea populației din nord-estul țării din cauza bombardamentelor constante ale rușilor

Ucraina ordonă evacuarea populației din nord-estul țării din cauza bombardamentelor constante ale rușilor

Ucraina a ordonat evacuarea obligatorie a tuturor civililor din 37 de așezări din nord-est, în timp ce Rusia își intensifică atacurile în acea zonă extrem de disputată de părțile aflate în conflict.

Civilii sunt evacuați din nord-estul Ucrainei FOTO EPA EFE

Autorităţile din districtul Kupiansk din regiunea Harkov au spus că au fost nevoite să acţioneze din cauza „bombardamentului constant al Rusiei” în zonă. O femeie a fost ucisă în urma bombardamentelor din district, joi, au precizat reprezentanții Kievului.

Rusia spune că trupele sale au câștigat ceva teren în zonă. De cealaltă parte, Ucraina susține că atacurile rusești au fost respinse. Comentariile celor două părți în conflict nu au putut fi verificate în mod independent, potrivit bbc.com .

Într-o declarație, autoritățile districtului Kupiansk au declarat că locuitorii din două orașe și 35 de sate sunt evacuați. „Nu neglija siguranța ta și siguranța celor dragi!”, au explicat autoritățile. Oficialii ucraineni au precizat că civilii sunt evacuați în „regiuni sigure” din Ucraina.

O femeie din Kivsharivka - unul dintre satele în curs de evacuare - a spus că se pregătește să plece cu copiii săi, în timp ce soțul ei dorea să rămână pentru a avea grijă de mama lui în vârstă. „Este greu să-i lași în urmă”, a declarat Anna Koresh, în vârstă de 36 de ani, agenției de presă AFP. „Dar din moment ce devine periculos, este important să ducem copiii într-un loc sigur”, a adăugat ea.

În ultimul său briefing de presă, ministerul rus al apărării a declarat că unitățile sale de asalt în direcția Kupiansk „și-au îmbunătățit poziția de-a lungul liniei frontului în timpul operațiunilor ofensive”. Armata ucraineană a declarat că forțele sale „au respins cu succes” atacurile rusești.

Joi seara, o femeie a fost ucisă și un bărbat a fost rănit când un obuz rusesc a lovit o casă din satul Podoly, districtul Kupiansk, au declarat oficialii ucraineni. Ordinul de evacuare nu este primul pentru locuitorii din Kupiansk.

În martie, copiii și persoanele „cu mobilitate limitată” au primit ordin să evacueze orașul Kupiansk din cauza intensificării bombardamentelor rusești. Kupiansk - un important centru regional de transport și logistică - a fost scena unor lupte aprige de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Zonele ocupate de Rusia în Ucraina FOTO bbc.com

Zonele ocupate de Rusia în Ucraina FOTO bbc.com

Trupele ruse au ocupat orașul în câteva zile - dar forțele ucrainene au preluat controlul în timpul unui contraatac rapid în septembrie anul trecut. Acele progrese - și eliberarea orașului Herson din sudul Ucrainei - au fost cele mai semnificative schimbări în prima linie de când Rusia s-a retras din zonele din jurul capitalei Kiev în aprilie.

Tot joi, o persoană a fost ucisă într-un atac rusesc asupra unei „infrastructuri civile” din orașul Zaporojie din sudul Ucrainei, au declarat oficialii locali, care au precizat că alte nouă persoane au fost rănite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?