Ucraina: Percheziții în localurile grupului rus de internet Yandex într-un dosar de ''trădare''

Serviciile de securitate ucrainene au anunțat luni percheziționarea localurilor din Ucraina ale grupului rus de internet Yandex, vizat de puțin timp de sancțiuni impuse de către guvernul de la Kiev, într-un dosar de ''trădare'', relatează AFP și Reuters.

''Serviciul de securitate ucrainean (SBU) întreprinde percheziții în localurile societății ruse Yandex la Kiev și Odessa'' (sud), a declarat o purtătoare de cuvânt a SBU, Olena Ghitlianska, pe pagina sa de Facebook. Ea a explicat că investigațiile au legătură cu ''trădarea de țară'', fără să precizeze care este rolul Yandex în acest dosar.

Yandex a confirmat desfășurarea de percheziții, precizând că nu cunoaște motivele. Societatea ''Yandex este gata să furnizeze toate informațiile referitoare la activitățile sale în Ucraina în conformitate cu procedurile legale'', a afirmat una dintre purtătoarele sale de cuvânt într-un comunicat.

Cu puțin timp mai înainte, Ucraina a impus sancțiuni împotriva Yandex și a multor altor firme ruse de internet și a blocat accesul la site-urile lor, spunând că dorește să asigure protecția împotriva amenințărilor cibernetice. Peste 450 de firme ruse au fost trecute pe lista neagră de către Kiev de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Moscova, urmată de izbucnirea mișcării separatiste proruse în estul Ucrainei, precizează Reuters.

Accesul la motorul de căutare al Yandex, foarte popular în spațiul fostei URSS, precum și la numeroase servicii de internet și telefonie mobilă ale grupului rus, este interzis pe teritoriul ucrainean în cadrul sancțiunilor decretate la jumătate lunii mai de către președintele Petro Poroșenko. Sancțiunile vizează îndeosebi rețelele sociale ruse VKontakte și Odnoklassniki, care au milioane de utilizatori în Ucraina, menționează la rândul său AFP.

Potrivit Reuters, înainte de impunerea sancțiunilor, Yandex avea 320 de angajați în Ucraina și circa 11 milioane de utilizatori.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!