Ucraina: Percheziții în localurile grupului rus de internet Yandex într-un dosar de ''trădare''

Ucraina: Percheziții în localurile grupului rus de internet Yandex într-un dosar de ''trădare''

Serviciile de securitate ucrainene au anunțat luni percheziționarea localurilor din Ucraina ale grupului rus de internet Yandex, vizat de puțin timp de sancțiuni impuse de către guvernul de la Kiev, într-un dosar de ''trădare'', relatează AFP și Reuters.

''Serviciul de securitate ucrainean (SBU) întreprinde percheziții în localurile societății ruse Yandex la Kiev și Odessa'' (sud), a declarat o purtătoare de cuvânt a SBU, Olena Ghitlianska, pe pagina sa de Facebook. Ea a explicat că investigațiile au legătură cu ''trădarea de țară'', fără să precizeze care este rolul Yandex în acest dosar.

Yandex a confirmat desfășurarea de percheziții, precizând că nu cunoaște motivele. Societatea ''Yandex este gata să furnizeze toate informațiile referitoare la activitățile sale în Ucraina în conformitate cu procedurile legale'', a afirmat una dintre purtătoarele sale de cuvânt într-un comunicat.

Cu puțin timp mai înainte, Ucraina a impus sancțiuni împotriva Yandex și a multor altor firme ruse de internet și a blocat accesul la site-urile lor, spunând că dorește să asigure protecția împotriva amenințărilor cibernetice. Peste 450 de firme ruse au fost trecute pe lista neagră de către Kiev de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Moscova, urmată de izbucnirea mișcării separatiste proruse în estul Ucrainei, precizează Reuters.

Accesul la motorul de căutare al Yandex, foarte popular în spațiul fostei URSS, precum și la numeroase servicii de internet și telefonie mobilă ale grupului rus, este interzis pe teritoriul ucrainean în cadrul sancțiunilor decretate la jumătate lunii mai de către președintele Petro Poroșenko. Sancțiunile vizează îndeosebi rețelele sociale ruse VKontakte și Odnoklassniki, care au milioane de utilizatori în Ucraina, menționează la rândul său AFP.

Potrivit Reuters, înainte de impunerea sancțiunilor, Yandex avea 320 de angajați în Ucraina și circa 11 milioane de utilizatori.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

3 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

4 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

5 Ucraina / perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei