Ucraina: Peste 3,7 milioane de refugiaţi au părăsit ţara, dar fluxul plecărilor a încetinit

Ucraina: Peste 3,7 milioane de refugiaţi au părăsit ţara, dar fluxul plecărilor a încetinit

Aproximativ 3,7 milioane de persoane au părăsit Ucraina în ultimele patru săptămâni, după lansarea invaziei militare ruse pe 24 februarie, indică un bilanţ publicat vineri de ONU şi care confirmă o încetinire a ritmului plecărilor în ultimele zile, informează AFP.

În total, peste 10 milioane de persoane, adică mai mult un sfert din populaţia Ucrainei, şi-au părăsit căminele, ONU estimând că în jur de 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării.

Pe website-ul său, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) recenzase 3.725.806 refugiaţi ucraineni până vineri la ora 12:00 GMT, cu peste 50.854 mai mulţi decât bilanţul prezentat joi la prânz.

Aproximativ 90% dintre cei care au fugit de conflictul din Ucraina sunt femei şi copii. Conform UNICEF, peste 1,5 milioane de copii se află printre refugiaţii ucraineni.

Din totalul refugiaţilor ucraineni care şi-au părăsit ţara în ultimele patru săptămâni, Polonia găzduieşte mai mult de jumătate. Astfel, începând din 24 februarie, în Polonia au intrat 2.206.119 de persoane care au fugit de războiul din Ucraina, potrivit numărătorii UNHCR până la 24 martie.

Înaintea actualei crize, Polonia deja găzduia deja 1,5 milioane de ucraineni, majoritatea veniţi pentru a munci în această ţară membră a Uniunii Europene.

Conform UNHCR, în perioada 24 februarie - 24 martie în România au intrat 572.754 de persoane dinspre Ucraina. Dintre acestea, multe decid să călătorească mai departe spre alte ţări din UE, unde au rude sau prieteni. În aceeaşi perioadă, 376.748 de persoane au intrat din Ucraina în Republica Moldova.

Până la 24 martie, Ungaria primise 336.701 de ucraineni. Ţara are cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina. Mai multe oraşe frontaliere, precum Zahony, au amenajat centre de primire a refugiaţilor în clădiri publice.

În Slovacia au ajuns în ultimele patru săptămâni 263.959 de refugiaţi ucraineni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /