Ucraina pierde cei mai buni piloți așteptând avioanele F-16 de la aliați: „Rușii ne întind capcane”

Ucraina pierde cei mai buni piloți așteptând avioanele F-16 de la aliați: „Rușii ne întind capcane”

Piloții ucraineni au nevoie de avioane occidentale pentru a lupta cu avioanele rusești mai avansate. După cum spun ei, din păcate, Ucraina pierde piloți experimentați care ar putea zbura cu F-16, relatează The Telegraph, citat de pravda.com.ua

Ucrainenii așteaptă avioane moderne de la aliați FOTO EPA EFE

Maiorul Vadym Voroshylov din cadrul Forțelor Armate Ucrainene a declarat pentru The Telegraph că devine din ce în ce mai dificil să-i descurajeze pe ruși cu avioane sovietice învechite.

"Rușii își schimbă tactica tot timpul, războiul nu este stabil. Ne întind capcane. Trimit un avion rusesc, păcălindu-l pe pilotul ucrainean. Apoi, vor apărea încă două sau trei, de o parte și de alta, înconjurând efectiv aeronavele ucrainene”, a spus maiorul.

Pe măsură ce piloții ucraineni continuă să zboare cu MiG-29 din epoca sovietică, el a subliniat că nu pot face altceva decât să „țină deschis câmpul de luptă”. În timp, s-a dovedit dificil să-i învingă pe rușii care zboară cu avioanele moderne de luptă Su-35 și bombardierele Su-34.

Avem nevoie de avioane moderne pentru a fi mai buni decât inamicul”, a spus el.

"Devine din ce în ce mai periculos"

În februarie, guvernul Regatului Unit a declarat că pregătirea piloților ucraineni pe aeronave britanice ar putea dura trei ani.

Acest interval de timp a creat o dispută între maiorul Voroshylov și colegul său, colonelul Volodymyr Lohachov, șeful departamentului de aviație al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene.

Sunt necesare mai puțin de șase luni pentru a se antrena cu un astfel de avion”, a spus colonelul Lohachov.

După cum afirmă el, în timp ce Ucraina așteaptă avioane occidentale, își pierde piloții cei mai experimentați.

"Atâta timp cât vom continua să așteptăm, vom pierde mai mulți piloți. Aveam o listă cu cei mai avansați piloți care ar putea fi antrenați pe F-16 și, din păcate, unii dintre ei au fost deja uciși în acțiune", a spus Lohachov.

"Radarele de pe avioanele rusești sunt de aproximativ patru ori mai bune decât cele pe care le avem noi și pot vedea mult mai departe. De asemenea, rachetele rusești sunt mult mai capabile decât cele sovietice. Devine din ce în ce mai periculos. Uneori nici măcar nu putem vedea că rușii au lansat rachete, ceea ce este foarte periculos pentru piloți”, a spus el.

Nu este suficient ce au în prezent

El a explicat cum Rusia are capacitatea de a ataca de la o distanță de 200 km de linia frontului, în timp ce avioanele ucrainene trebuie să zboare mult mai aproape de ruși pentru a-i ataca.

Mesajul piloților este crunt: „ F-16 ne-ar ajuta să supraviețuim și să salvăm mai mulți oameni de la moarte”.

Dacă vrem să lovim avioanele rusești, trebuie să ne apropiem mult de linia frontului și să zburăm la o distanță mică, ceea ce este foarte periculos. Rușii au 40 de baze aeriene și peste 700 de avioane și elicoptere în total și sunt mai moderne decât avioanele noastre. Lucrăm pentru a obține avioane occidentale, deoarece ceea ce avem în prezent nu este suficient pentru a fi eficienți pe câmpul de luptă", a spus maiorul Voroshylov.

Piloţi militari ucraineni, evaluaţi în SUA. Ucraina insistă să primească avioane F-16

Doi piloţi militari ucraineni se află în prezent în SUA în vederea observării competenţelor lor pentru a-i ajuta mai bine pe teren, în timp ce Ucraina îşi presează aliaţii să-i furnizeze avioane de luptă, inclusiv F-16, pentru a lupta împotriva Rusiei.

Washingtonul a respins însă, cel puţin până la ora actuală, furnizarea unor astfel de avioane către Kiev, iar prezenţa celor doi piloţi în SUA nu înseamnă o schimbare a poziţiei americane la acest capitol, au semnalat responsabili militari americani, care au cerut să nu li se precizeze identitatea, scrie Agerpres.

Piloţii ucraineni se află la Tucson (statul Arizona) "în special pentru o discuţie între membrii forţelor aeriene şi observarea modului în care operează armata aerului americană", iar "programul constă în observarea modului în care piloţii ucraineni desfăşoară planificarea şi executarea misiunii lor în simulatoare de zbor pentru a determina cum putem consilia mai bine armata ucraineană a aerului asupra capacităţilor pe care le are sau pe care i le-am donat", au susţinut acei responsabili.

Unul dintre aceştia afirmă că, în cadrul programului desfăşurat în SUA, piloţii ucraineni nu vor zbura la bordul unor avioane americane, dar vor folosi un simulator de zbor.

Adevăratul obiectiv al prezenţei piloţilor ucraineni în SUA este de fapt realizarea unei estimări a perioadei de timp care ar fi necesară pentru instruirea piloţilor militari ucraineni să folosească aparatele F-16, potrivit postului CNN, care citează trei surse, de asemenea neprecizate.

Unii experţi militari consideră că furnizarea unor avioane de luptă occidentale Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia nu ar fi o măsură practică în acest moment, dat fiind timpul îndelungat de care piloţii ucraineni vor avea nevoie pentru a se instrui şi familiariza cu aceste aparate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”