Ucraina: Poroşenko, de acord ca dezbaterea cu Zelenski să se desfăşoare pe stadionul Olimpic din Kiev

Ucraina: Poroşenko, de acord ca dezbaterea cu Zelenski să se desfăşoare pe stadionul Olimpic din Kiev

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a acceptat provocarea lansată joi de contracandidatul său în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Volodimir Zelenski, care i-a propus ca dezbaterea lor finală de dinaintea scrutinului să se desfăşoare pe cel mai mare stadion al ţării, relatează agenţiile AFP şi EFE.

''Un stadion? Ei bine, să mergem pe un stadion ! Vă aştept, Volodimir Oleksandrovici'', i-a transmis actualul preşedinte contracandidatului său, Volodimir Zelenski, actor de comedie novice în politică şi care în primul tur al scrutinului a întrecut toate aşteptările, clasându-se pe locul întâi, cu 30,24% din voturi, în timp ce Poroşenko a obţinut 15,95%.

Răspunsul lui Poroşenko vine în cadrul unui duel verbal pe care ei l-au purtat prin înregistrări video pe reţelele de socializare. Actualul preşedinte i-a cerut contracandidatului său să participe împreună la o dezbatere electorală televizată. În replică, Zelenski i-a lansat provocarea ca această confruntare să se desfăşoare pe stadionul Olimpic din Kiev, ce are 70.000 de locuri.


Foto: (c) Efrem Lukatsky / AP


''Mă chemaţi să dezbatem. Aţi crezut că o să fug, că o să mă sustrag sau să mă ascund? Nu (...) Accept provocarea şi iată condiţiile mele'', a spus Zelenski într-o înregistrare video făcută chiar pe acel stadion. Cealaltă condiţie pe care i-a pus-o actualului preşedinte este ca amândoi să efectueze un control medical ''pentru a dovedi poporului că nu sunt nici alcoolici şi nici toxicomani''.

La această a doua condiţie Poroşenko nu a răspuns. Dezbaterea ar urma să se desfăşoare pe 19 aprilie, în ultima zi de campanie dinaintea scrutinului de pe 21 aprilie, dar încă nu este clar dacă ea chiar va avea loc.

În vârstă de 41 de ani şi cunoscut prin rolurile jucate în emisiuni umoristice şi în filme pentru marele public, Zelenski nu a făcut deloc campanie electorală tradiţională, preferând apariţiile pe scenă cu trupa sa de stand-up comedy şi exprimându-se mai mult pe reţelele de socializare decât la televiziune şi în presa scrisă.

În timp ce susţinătorii lui Zelenski văd în el o figură nou într-un peisaj politic sclerozat, cei care-l critică remarcă ambiguitatea programului său electoral, stabilit printr-un vot pe reţelele de socializare, şi îi pun la îndoială capacitatea de a conduce o ţară confruntată cu un război, cu mari dificultăţi economice şi cu o corupţie extinsă. El însuşi este acuzat de actualul preşedinte că este o ''marionetă'' a oligarhului Igor Kolomoiski, ceea ce Zelenski neagă, promiţându-le totodată ucrainenilor o ''nouă viaţă fără corupţie''.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?