Ucraina: Preşedintele francez salută ''unitatea istorică'' a europenilor, înainte de summitul UE de la Versailles

Ucraina: Preşedintele francez salută ''unitatea istorică'' a europenilor, înainte de summitul UE de la Versailles

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat "rapiditatea" şi "unitatea istorică" de care au dat dovadă europenii după invazia rusă în Ucraina, primindu-l pe premierul olandez Mark Rutte, miercuri, cu o zi înainte de summitul UE de la Versailles, informează AFP.

Acest "război pe pământ european (...) ne impune să facem şi mai mult şi să tragem consecinţele pe termen scurt şi mediu", a declarat preşedintele francez înainte de un dineu de lucru cu Rutte şi mai mulţi miniştri francezi şi olandezi.

Summitul informal al ţărilor din UE, care va avea loc joi şi vineri la Versailles, "se va ţine într-un context extrem de dificil şi de tragic, care este cel al agresiunii ruse asupra Ucrainei", declanşate pe 24 februarie, a subliniat Macron. "În timpul ultimelor două săptămâni, coordonarea europeană a fost foarte strânsă, de o rapiditate şi unitate istorică (...), în strânsă legătură cu alte ţări membre ale NATO şi cu ţările G7".

Potrivit lui Mark Rutte, "principalul mesaj" al summitului "trebuie să fie cel al unei UE unite, care face front comun în faţa agresiunii brutale şi necruţătoare" a Rusiei, dar care realizează de asemenea că "o pagină a fost întoarsă în istoria noastră şi că trebuie să lucrăm mai strâns în cadrul NATO şi al UE pentru a ne proteja ţările".

Premierul olandez a "aplaudat" contactele directe întreprinse de Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin, "în încercarea de a obţine o dezescaladare a tensiunilor".

Mark Rutte a mai apreciat că "nu este posibil" ca UE să oprească importurile de gaz şi de petrol din Rusia, după cum au decis SUA.

"Mizele nu sunt la fel" pentru europeni şi pentru americani, în condiţiile în care aceştia din urmă "nu depind de importurile ruse" pentru aprovizionările lor energetice, a subliniat şi purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi, cum zice omul ăsta?

5 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?