Ucraina: SBU vânează funcţionari publici cu cetăţenie română la Cernăuţi

Ucraina: SBU vânează funcţionari publici cu cetăţenie română la Cernăuţi

Un funcţionar public din raionul Herţa, regiunea Cernăuţi, a fost eliberat din funcţie pentru că şi-a luat cetăţenie română pe lângă cea ucraineană, concedierea sa survenind în urma unei operaţiuni comune a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi puterii executive regionale din Cernăuţi, menţionează un comunicat de presă al Administraţiei regionale Cernăuţi, citat de BucPress.

Legea ucraineană privind administraţia publică prevede concedierea funcţionarilor publici în cazul obţinerii de către cetăţeanul Ucrainei şi a unei alte cetăţenii, subliniază comunicatul.

Eliberarea din post a funcţionarului cu cetăţenie română din cadrul Administraţiei raionale Herţa a avut loc la solicitarea Serviciului de Securitate al Ucrainei, conform BucPress.

Potrivit informaţiei oficiale, persoana cu dublă cetăţenie a încercat să treacă frontiera de stat a Ucrainei cu paşaport românesc, faptul fiind înregistrat de organele serviciului de frontieră. În comunicat nu se menţionează identitatea acestuia, precizându-se doar că este vorba de un fost şef al Secţiei de Prestare a Serviciilor Administrative din Herţa.

Conform surselor BucPress, este vorba de un etnic român din regiunea Cernăuţi.

Dubla cetăţenie nu are un anumit cadru legal în Ucraina, legislaţia nerecunoscând un astfel de raport juridic, în pofida unor recomandări din partea partenerilor occidentali de a lua în calcul experienţa statelor UE, notează agenţia de presă menţionată.

În opinia unor analişti şi oameni politici de la Kiev, dubla cetăţenie în Ucraina comportă o serie de riscuri. 'Prin permiterea dublei cetăţenii, o parte din regiunile noastre de frontieră ar putea să cadă sub influenţa statelor vecine, iar acest lucru nu este în concordanţă cu interesele noastre naţionale', susţine politologul ucrainean Volodimir Fesenko. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…

3 Să nu uitați unde ați citit asta prima dată

4 Femeia asta e parfum pe lângă expiratele din tabloidele noastre

5 Drulă le dă cu manta? / Se pregătește vânzarea Portului Constanța? / Dezvăluiri care dau de gândit