Ucraina speră într-o vizită a președintelui francez Emmanuel Macron în martie

Ucraina speră într-o vizită a președintelui francez Emmanuel Macron în martie

Invitaţia adresată preşedintelui francez Emmanuel Macron de a vizita Kievul este "încă valabilă", iar responsabilii ucraineni speră că va avea loc în curând, a făcut cunoscut marţi ambasadorul ucrainean în Franţa, Vadîm Omelşenko, citat de AFP.

FOTO AFP

Întrebat la postul de radio RTL despre faptul că preşedintele american Joe Biden a mers la Kiev, iar preşedintele francez nu, diplomatul a subliniat că "desigur" invitaţia a fost trimisă.

"Din păcate, nu a putut veni", a continuat el, adăugând totodată că această invitaţie este "încă valabilă".

"Sperăm că această vizită va avea loc eventual în martie", a mai spus diplomatul.

Cu ocazia primei aniversări a invaziei ruse în Ucraina, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dorit să primească vizita şefului statului francez, ca simbol al sprijinului poporului ucrainean şi un semnal pentru Moscova.

Emmanuel Macron, care a mers la Kiev în iunie pentru prima dată de la începutul conflictului, vrea să se întoarcă acolo cu anunţuri concrete, potrivit unor surse diplomatice franceze.

Ambasadorul ucrainean a lăudat "nivelul de sprijin fără precedent" din partea Franţei de la începutul războiului. "Şi sper cu adevărat că Franţa va continua să ofere sprijin", a adăugat el.

În schimb, el nu a comentat recentele afirmaţii făcute de Emmanuel Macron despre ajutorul acordat pentru "înfrângerea" Rusiei, avertizând în acelaşi timp împotriva celor care vor "mai presus de toate să zdrobească Rusia".

"Nu căutăm să distrugem pe nimeni", a comentat simplu Vadîm Omelşenko. "Căutăm să ne apărăm libertatea şi independenţa", a continuat el, asigurând că scopul nu este "să trecem frontiera Rusiei şi să mergem la Moscova".

"Nu avem nevoie de asta", a spus el.

Ambasadorul ucrainean a ţinut să sublinieze că Vladimir Putin provoacă poporului său şi ţării sale "daune pe care nimeni nu le-a făcut până acum". "Se vor autodistruge", a conchis el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”