Ucraina susține că a doborât trei avioane de luptă rusești Su-25 în doar o săptămână

Ucraina susține că a doborât trei avioane de luptă rusești Su-25 în doar o săptămână

Generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului strategic operațional ucrainean Tavriia, care conduce contraofensiva țării în sud, a declarat luni că forțele sale au doborât trei avioane rusești SU-25.

Ucrainenii susțin că au doborât trei avioane SU-25 în ultima săptămână FOTO EPA EFE

Tarnavskyi a precizat că toate loviturile au avut loc în sud-estul Ucrainei , în regiunea Donețk, primul având loc miercurea trecută dimineața, al doilea sâmbătă seara, iar cel mai recent luni seara.

Su-25 sunt avioane din epoca sovietică. Acestea au fost concepute pentru a zbura la joasă înălțime și pentru a oferi sprijin trupelor. Dar acest zbor la joasă înălțime le face, de asemenea, vulnerabile la sistemele de apărare aeriană.

Fiecare Su-25, dacă este în stare bună, valorează aproximativ 11 milioane de dolari, potrivit Military Today. Ucraina folosește, de asemenea, acest avion, dar Rusia are atât un număr mai mare, cât și modele mai avansate.

Donețk, unde Ucraina spune că avioanele au fost doborâte, este acum scena unora dintre cele mai intense lupte din Ucraina și este locul unde Ucraina a făcut unele dintre cele mai mari progrese de la începutul contraofensivei sale în iunie.

Tarnavskyi a declarat că Ucraina, în ultima săptămână, a distrus mai multe depozite de muniții rusești, zeci de tancuri, rachete antitanc și rachete antiaeriene și a ucis mii de soldați ruși în regiune.

Printre pierderile suferite de armata rusă se numără și eliminarea a 797 de soldați ruși în noaptea de vineri spre sâmbătă, a precizat el.

Luptele din Donețk includ acțiuni importante în apropierea satului strategic Avdiivka, unde serviciile secrete britanice au declarat că Rusia a lansat ceea ce este probabil cea mai mare operațiune ofensivă a sa din ianuarie anul acesta.

Însă serviciile de informații respective, precum și alți analiști, spun că Rusia face puține progrese și până acum pare puțin probabil să poată cuceri satul, rapoartele detaliind, de asemenea, pierderi uriașe de tancuri și vehicule rusești.

Tarnavskyi a declarat vineri că ritmul pierderilor de trupe rusești pe teritoriul Donețkului este în creștere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat