Ucraina trebuie să gestioneze atent succesul său din regiunea Harkov, recomandă analiștii militari

Ucraina trebuie să gestioneze atent succesul său din regiunea Harkov, recomandă analiștii militari

După cinci luni în defensivă, Ucraina a luat inițiativa și acum avansează. În sud, trupele ucrainene împing cele mai puternice unități ale Rusiei mai aproape de Herson, țintuindu-le pe malul drept al Niprului, unde pot fi distruse cu artileria.

Contraofensiva ucraineană în Harkov decurge spectaculos FOTO Twitter

În nord-est, forțele ucrainene au lansat o contraofensivă surpriză pentru a tăia liniile de aprovizionare la nord de Izium, oraș care a devenit o bază pentru ofensiva rusă din Donbas. Totuși, operațiunea ucraineană i-a forțat să se retragă, scrie Jack Watling, expert în metode de război terestre la Institutul Regal de Cercetare pentru Apărare (RUSI) , într-un articol pentru The Guardian .

El observă că mai multe oportunități cheie au contribuit la acest succes ucrainean. În iunie, Kievul nu și-a putut concentra forțele din cauza bombardamentelor puternice ale artileriei ruse. De asemenea, pentru armata ucraineană a fost dificil să colecteze în timp util date de informații tactice cu ajutorul dronelor din cauza sistemelor rusești de război electronic și complexele sale de apărare aeriană. Furnizarea sistemelor de rachete cu rază mai lungă, MLRS, de către Occident a permis Ucrainei să distrugă sistematic depozitele de muniții rusești, punctele de tragere și comandă, reducând posibilitățile de răspuns și coordonare a forțelor ruse.

Înarmarea aeronavelor ucrainene cu rachete antiradar de mare viteză , precum și transferul sistemelor moderne de artilerie, au ajutat armata ucraineană să suprime războiul electronic și sistemele antiaeriene rusești în anumite zone, să-și consolideze propriile capacități de strângere de informații și să vizeze cu arme de precizie ținte tactice ale rușilor. Drept urmare, infanteria ucraineană a putut să se angajeze în luptă strânsă cu invadatorii ruși. Aici, diferențele de moral și coeziunea unității au oferit Ucrainei un avantaj decisiv.

Dilema rușilor

Succesul operațiunilor ofensive depinde de concentrare, ritm și efectul surprizei.

În cazul Rusiei, situația prezintă mai multe provocări. În primul rând, știrile despre înfrângeri și eșecuri afectează Forțele Armate ale Federației Ruse, subminând încrederea în lanțul de comandă și înrăutățind moralul deja scăzut al unităților ruse. Deși nici ofensiva din regiunea Herson și nici străpungerea la nord de Izium nu sunt decisive, aceste operațiuni vor avea un impact larg asupra capacităților ruse și vor provoca o furie crescândă în rândul elitelor militare și politice ale Rusiei față de modul în care este gestionat războiul. Cea mai mare întrebare pentru comandamentul rus este ce să facă în continuare: dacă să folosească rezervele pentru un contraatac pentru a recâștiga controlul asupra teritoriilor din nord-est, sau să redirecționeze forțele aici din alte direcții pentru a stabili o linie mai apărabilă.

Forțele ruse mobilizează noi unități pentru a relua ofensiva în Donbas. Dacă această încercare este făcută prematur, există amenințarea nu numai de a suferi pierderi mari, ci și de a pierde puterea pentru operațiuni ulterioare în Donbas. Rușii ar putea redistribui trupele de pe alte fronturi. Având în vedere amenințarea la adresa logisticii, acest proces s-ar putea dovedi a fi haotic și ar putea deschide noi slăbiciuni în linia pe care comandanții ucraineni de pe teren le-ar putea exploata. Watling crede că o serie de înfrângeri semnificative așteaptă armata rusă în toamnă. Iar comandanții ucraineni vor profita de dezamăgirea și demoralizarea inamicului. În același timp, unitățile ucrainene au suferit pierderi semnificative, ceea ce este inevitabil în timpul operațiunilor ofensive.

În acest context, este important ca conducerea politică a Ucrainei să nu facă presiuni asupra comandanților săi militari, împingându-i la supraîncărcare. Kievul trebuie, de asemenea, să lucreze pentru a păstra puterea de luptă pentru viitoarele ofensive la scară largă.

Într-un scenariu ideal, forțele ruse vor intra în sezonul de iarnă după o redistribuire severă, cu mai puține poziții pregătite și logistică vulnerabilă, după ce au suferit pierderi grele. Loviturile constante aduse liniilor lor de aprovizionare și risipa forțată a resurselor prin angajamente de intensitate mai mică vor ține forțele ruse în frig, umezeală și vulnerabile la epuizare și colaps.

Dacă acest lucru se poate realiza, atunci Ucraina va putea conta pe succese serioase în 2023. Partenerii săi internaționali au trei domenii importante pe care să se concentreze. În primul rând, trebuie să mențină o aprovizionare constantă de materiale de război pe tot parcursul iernii. În al doilea rând, ar trebui să se protejeze de metodele neconvenționale de război ale Rusiei, precum și să facă față provocărilor umanitare cu care populația civilă din Ucraina se va confrunta în această iarnă. În al treilea rând, este foarte important să arate Kremlinului că se va confrunta cu perspectiva înfrângerii militare dacă războiul continuă. Este necesar să înceapă să convingă elitele din Rusia că retragerea trupelor este singura modalitate de a evita consecințe și mai grave.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Așa o fi?

4 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

5 Sexsomnia / O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească