Ucraina trece la faza a doua a retragerii trupelor de pe linia frontului din est

Ucraina trece la faza a doua a retragerii trupelor de pe linia frontului din est

Ucraina intenţionează să înceapă luni faza a doua a retragerii trupelor de pe linia de contact cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, citat de DPA.

Retragerea din împrejurimile oraşului Petrivske va urma la două săptămâni după prima etapă a "dezangajării" promovate de Zelenski pentru încetarea luptelor.

Şeful statului a făcut anunţul în faţa presei, avându-l alături pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat la rândul său că "Rusia ar trebui să îşi îndepărteze militarii şi echipamentele de pe teritoriul ucrainean" şi "trebuie să îşi înceteze sprijinul pentru militanţii din estul Ucrainei". Adresându-i-se direct lui Zelenski, Stoltenberg l-a felicitat pentru "angajamentul ferm faţă de reglementarea paşnică a conflictului".

Ucraina doreşte să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice pentru a-şi întări apărarea faţă de Rusia, care a anexat în 2014 peninsula Crimeea, în timp ce în estul Ucrainei izbucnea războiul cu secesioniştii din două provincii de la frontiera ucraineano-rusă.

Conflictul s-a declanşat în contextul reorientării spre Occident a fostei republici sovietice aflate în sfera de influenţă tradiţională a Moscovei. Rusia şi-a exprimat sprijinul faţă de separatişti, pe care i-a reprezentat la negocierile de pace internaţionale, însă neagă implicarea directă de care este acuzată de către Ucraina şi puterile occidentale.

ONU estimează că în cei cinci ani de conflict şi-au pierdut viaţa aproximativ 13.000 de oameni. AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut