Ucraina trimite forțe proaspete, posibil cea mai bună brigadă, pentru a salva Avdiivka. Rușii au renunțat la atacurile cu valuri umane

Ucraina trimite forțe proaspete, posibil cea mai bună brigadă, pentru a salva Avdiivka. Rușii au renunțat la atacurile cu valuri umane

E posibil ca Ucraina să-și fi trimis una dintre cele mai bune brigăzi pe care le are la Avdiivka, orașul estic din regiunea Donețk pe care se concentrează ofensiva rusă, relatează Forbes.

Rușii au avansat în bătălia pentru orașul Avdiivka FOTO PROFIMEDIA

Ucraina întărește forțele de la Avdiivka și în acest scop există motive de a crede că a trimis Brigada 3 de Asalt, una dintre cele mai bune pe care le are.

Se știe cu certitudine că este singura brigadă care era în rezervă săptămâna trecută.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskii, comandantul grupului de forțe Tavria din Avdiivka, a anunțat sâmbătă pe Telegram că vor fi trimise forțe noi pentru a apăra orașul. „Întărim linia de blocare, stabilim poziții de tragere suplimentare și folosim efective proaspete", a scris Tarnavski. „Livrările logistice continuă”, a precizat el.

După patru luni de lupte grele, trupele rusești au străpuns apărarea din Avdiivka - o fortăreață ucraineană cheie situată la doar opt kilometri nord-vest de Donețkul ocupat de ruși - la începutul acestei luni și s-au apropiat la câteva sute de metri de drumul principal prin care se aprovizionează garnizoana ucraineană, apărată de Brigada Mecanizată 110.

În acel moment, Tarnavski avea două opțiuni. Să-i retragă pe supraviețuitorii Brigăzii 110 din partea estică vulnerabilă a orașului și să consolideze linia defensivă ucraineană din centrul Avdiivka sau din afara orașului, spre vest.

Sau să întărească Brigada 110 și să încerce să împingă forța rusă semnificativ mai mare departe de aceste linii de aprovizionare.

La cum stau lucrurile, prioritatea forțelor proaspete care au sosit în oraș este să slăbească presiunea asupra principalului drum, asfaltat, care duce în centrul orașului. Deși există și alte drumuri, acesta este vital, notează Forbes.

„Intenția agresorilor ruși este limpede: în primul rând, vor să preia controlul asupra mijloacelor logistice de aprovizionare a unităților noastre de pe flancul nordic", a scris Tarnavski. „Totuși, noi dăm un răspuns adecvat acțiunilor inamicului”, a precizat el.

Acesta ar putea presupune trimiterea unor elemente ale Brigăzii a 3-a de asalt. Din decembrie, unitatea se află în rezervă la Kramatorsk, la 80 de kilometri nord de Avdiivka.

Brigada alcătuită din 2.000 de soldați a purtat una dintre ultimele bătălii câștigătoare ale ofensivei ucrainene, în 2023, eliberând orașul Andriivka, aflat la circa 40 km nord de Avdiivka. Acea victorie a oferit brigăzii, înființată în urmă cu un an, oportunitatea de a se odihni, instrui și recruta noi soldați și, dacă zvonurile sunt adevărate, de a se reechipa cu vehicule de luptă M-2 de fabricație americană.

„Cum merge luna februarie pentru Brigada de asalt 3?", a scris soldatul Egor Sugar. „Doar antrenamente și doar unele extrem de dure. Antrenamentele regulate, la poligon și pregătirea activă pentru noi atacuri împotriva ocupanților”.

Este posibil ca prăbușirea apărării din Avdiivka în ultimele săptămâni să fi obligat Brigada a 3-a să suspende antrenamentele și să se întoarcă pe front, notează Forbes.

Când 40.000 de soldați ruși au lansat atacul asupra orașului, la începutul lunii octombrie, grupul de forțe Tavria a pregătit o apărare ca la carte. A săpat tranșee în oraș, în timp ce a întărit flancurile de nord și de sud, în scopul de a transforma câmpiile din jurul orașului în poziții de tragere.

Ca o coincidență, Rusia a atacat chiar după ce republicanii din Congresul SUA au blocat ajutorul pentru Ucraina, atunci când și obuzierele ucrainene, rămase fără muniție, au devenit tăcute.

Rusia a renunțat la atacurile cu valuri umane

Pentru a sonda apărarea ucraineană din Avdiivka, în regiunea Donețk, Rusia a încetat să mai folosească infamele sale atacuri cu „valuri umane”, desfășurând în schimb mici grupuri de asalt susținute de aviație, spune Dmitro Riumșin, comandantul Brigăzii Mecanizate Separate 47 din Ucraina.

Rusia nu are suficiente trupe în jurul Avdiivka pentru a efectua astfel de atacuri în mod regulat, spune el.

La Avdiivka, Rusia folosește trupe regulate, grupuri de sabotaj, precum și unități „Storm-Z" și „Storm-V" formate din deținuți, a explicat comandantul ucrainean.

„Atâta timp cât Ucraina are suficient personal și arme, inamicul nu poate înconjura Avdiivka", a declarat el luni.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat la 12 februarie că forțele ucrainene au respins 23 de atacuri rusești împotriva Avdiivka în 24 de ore.

Brigada 101 nu mai poate apăra orașul Avdiivka

Unele unități ale Brigăzii 110 Mecanizate Separate din Avdiivka au fost înlocuite de alte unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a dezvăluit marți Ivan Sekaci, șeful biroului de relații publice al Brigăzii 110 Mecanizate într-un interviu pentru Radio Liberty.

„Nu avem suficiente capacități pentru a menține controlul asupra orașului, dar sosesc întăriri...Pentru prima dată în aproape doi ani de când Brigada 110 Mecanizată Separată operează, o parte dintre unitățile noastre au fost retrase complet din luptă pentru odihnă și rotație. ÎE adevărat au sosit întăriri. Nu voi preciza [care] unitate, dar aceasta oferă un sprijin substanțial. Ne simțim un pic mai liniștiți de când a sosit”, a spus el.

Sekaci a explicat că în Avdiivka se duc lupte pentru oraș și împrejurimi. Forțele rusești încearcă să taie liniile de aprovizionare ale forțelor ucrainene și au avantaj în ceea ce privește forța de luptă.

„Au superioritate aeriană, ceea ce înseamnă că nu putem preveni raidurile aeriene sau bombardamente asupra orașului sau a pozițiilor noastre. Au un contingent masiv de personal pe care [îl consideră relativ dispensabil] și experimentează în mod constant cu diferite grupuri, în plus utilizează vehicule blindate”, a explicat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat