Ucraina: UE extinde lista oligarhilor ruşi sancţionaţi, pe care se află şi Roman Abramovici (diplomaţi)

Ucraina: UE extinde lista oligarhilor ruşi sancţionaţi, pe care se află şi Roman Abramovici (diplomaţi)

Uniunea Europeană a decis să extindă lista oligarhilor ruşi sancţionaţi, în special cu miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, drept represalii la invadarea Ucrainei de către Rusia, au declarat luni diplomaţi pentru AFP.

Aceste măsuri fac parte dintr-un al patrulea set de sancţiuni ale UE împotriva Moscovei care urmează să fie anunţate în cursul după-amiezii. Prin această extindere, pe lista neagră se află 862 de persoane şi 53 de entităţi ruse, care au interdicţie de intrare pe teritoriul UE şi li se pot îngheţa bunurile deţinute.

Roman Abramovici, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost deja vizat de sancţiuni în Regatul Unit, care l-a obligat să suspende vânzarea clubului Chelsea pe care o anunţase. El este de asemenea vizat de sancţiuni în Canada.

Guvernul britanic a estimat averea lui Abramovici la 10,7 miliarde de euro.

Pe lângă Chelsea, Abramovici are o participaţie la gigantul oţelului Evraz. El deţine de asemenea cote în societatea rusă Norilsk Nickel, specializată în exploatarea şi transformarea nickelului şi paladiului.

Acest oligarh rus "întreţine legături strânse şi de lungă durată cu Vladimir Putin", se menţionează într-un document pregătitor al UE privind noile sancţiuni.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri că "un al patrulea set de sancţiuni pentru a izola şi mai mult Rusia şi a epuiza resursele care îi servesc la finanţarea acestui război barbar".

Aceste sancţiuni urmează să includă şi retragerea statutului naţiunii celei mai favorizate Rusiei, deschizând calea pentru impunerea de taxe asupra importurilor de produse ruseşti.

Ursula von der Leyen a anunţat şi interdicţia de export de produse de lux în Rusia. "Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu trebuie să mai poată profita de stilul lor de viaţă somptuos, în timp ce bombele lovesc nevinovaţi în Ucraina", a declarat ea.

Al patrulea pachet de sancţiuni prevede, de asemenea, interzicerea importurilor de "bunuri esenţiale în sectorul fierului şi oţelului".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro