Ucraina/Calea diplomatică rămâne "deschisă", dar necesită o "dezescaladare" din partea Moscovei (Blinken către Lavrov)

Ucraina/Calea diplomatică rămâne "deschisă", dar necesită o "dezescaladare" din partea Moscovei (Blinken către Lavrov)

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că pentru evitarea unui conflict în Ucraina rămâne ''deschisă'' calea diplomatică, dar că va fi nevoie de o ''dezescaladare'' din partea Moscovei, a anunţat Departamentul de Stat.

Secretarul de stat ''a precizat că o cale diplomatică pentru rezolvarea crizei rămâne deschisă, dar că aceasta va necesita o dezescaladare din partea Moscovei şi discuţii de bună credinţă'', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de AFP.

O invazie a Ucrainei, pe care Rusia este acuzată că o pregăteşte, ''ar duce la un răspuns transatlantic hotărât, masiv şi unit'', a adăugat el.

La rândul său, Serghei Lavrov a calificat drept "provocări" acuzaţiile Washingtonului, care a spus că se teme de o invazie rusă în zilele următoare, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Statele Unite au declarat că Rusia ar putea invada Ucraina "în orice moment" în zilele următoare.

O astfel de ofensivă este o ''posibilitate foarte, foarte reală'', dar serviciile de informaţii americane nu ştiu dacă preşedintele rus ''a luat o decizie definitivă'' sau nu, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, după o reuniune virtuală a unor lideri occidentali de top.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei ''provoacă panică şi nu îi ajută'' pe ucraineni.

În acelaşi timp, eforturile diplomatice continuă: preşedintele rus urmează să aibă sâmbătă discuţii cu omologii săi american şi francez.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...