Ucrainenii amenințați de inundații sunt furioși pe invadatorii ruși: „Trebuie fugăriți cât mai repede cu putință”

Ucrainenii amenințați de inundații sunt furioși pe invadatorii ruși: „Trebuie fugăriți cât mai repede cu putință”

Distrugerea barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, a provocat până acum inundații în peste 20 de localități situate în cursurile inferioare ale fluviului Nipru. „Nimic nu va mai rămâne”, deplânge un localnic nevoit să fugă din calea apelor.

Apa acoperă străzile în Nova Kahovka FOTO Twitter

„Deocamdată, 24 de localități sunt inundate. Ministerul de Interne a evacuat deja o mie de persoane. Evacuările continuă”, a declarat ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klimenko.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat forțele armate ale Rusiei că au provocat o explozie la baraj în cursul nopții de luni spre marți.

„Este imposibil fizic să arunci în aer (barajul, n. red.) într-un fel sau altul din exterior, cu bombardamente”, versiunea înaintată de Moscova, a adăugat el.

„Lumea trebuie să reacționeze. Rusia este în război cu viața, cu natura, cu civilizația”, a insistat șeful statului ucrainean.

Distrugerea barajului „va avea consecințe teribile asupra vieții oamenilor”, a deplâns Zelenski, estimând în același timp că o eventuală încetare a focului „nu va aduce pacea” în Ucraina.

Potrivit Kievului, rușii au aruncat în aer barajul pentru a „frâna” contraofensiva sa.

Evenimentul de la barajul Kahovka s-a produs la o zi după ce armata ucraineană a anunțat succese în bătălia de la Bahmut.

Însă Kremlinul respinge orice vină și susține că este vorba de un „act de sabotaj deliberat” pentru a întrerupe alimentarea cu apă a peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.

Administrația de ocupație instalată de Moscova în Kahovka susține la rândul ei că ucrainenii au efectuat atacuri aeriene în zonă.

Distrugerea barajului Kahovka a generat noi îngrijorări pentru centrala nucleară din Zaporojie, situată la 140 de kilometri în amonte.

„Nu există un pericol nuclear imediat”, a dat asigurări Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

La fel ca barajul, centrala nucleară din Zaporojie este ocupată de forțele armate rusești încă din primele zile ale declanșării războiului la scară largă în Ucraina.

Administratorul ucrainean al barajului, Ukrgidroenergo, estimează că rezervorul „ar mai fi operațional încă patru zile”, dar nivelul apei scade rapid, amenințând securitatea centralei nucleare din amonte și localitățile din aval.

„Un ecocid brutal”

Localnicii vizați de evacuări dau vina pe Rusia în timp ce apa acoperă câmpuri, drumuri și localități, constată AFP.

„Inundația este chiar în fața noastră. Nimeni nu știe ce se va mai întâmpla. Un rus bun este un rus mort, nu mai știu ce să spun”, afirmă pentru AFP Viktor, un locuitor din Herson.

„Acești porci (o referire negativă la ruși, n. red.) trebuie să plece cât mai repede cu putință, trebuie fugăriți! Nu mai este viață aici! Pe de o parte trag, iar pe de altă parte inundă”, spune Liudmila, adăugând că îi este frică de inundații.

Potrivit „Zerkalo Nedeli”, rușii au tras din artilerie în timpul evacuării din Herson, rânind doi polițiști.

„Oamenii vor suferi. Deja nu mai curge apă la robinet”, spune și Serhii în timp ce schițează un gest de neputință.

Distrugerea barajului Kahovka este „cea mai mare catastrofă de mediu cauzată de om în Europa în ultimele decenii. Rusia este vinovată de un ecocid brutal”, acuză Zelenski.

Ucraina a solicitat deja o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și noi sancțiuni, unele „devastatoare”, împotriva Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mutarea inteligentă a României prin care să obțină totul donând Patriot Ucrainei. Expert: „Ar fi ca un CASCO față de un RCA”

2 Așa o fi?

3 VIDEO Priviți ce face acest soldat ucrainean! / O nouă scenă de film american pe frontul din Ucraina

4 Cine sunt cei 300 de securiști și colaboratori care au certificate și indemnizații de revoluționari

5 „Voiau să ne ia borcanul cu 9,5 lei și îl puneau pe raft cu 30 de lei” / Magiunul de Topoloveni, primul produs tradițional românesc recunoscut de UE, el…