Ucrainenii au reușit să perturbe serios eforturile Rusiei de a impune o blocadă în Marea Neagră

Ucrainenii au reușit să perturbe serios eforturile Rusiei de a impune o blocadă în Marea Neagră

Prin atacurile repetate ce au vizat Flota rusă de la Marea Neagră, ucrainenii ar reușit să perturbe serios eforturile Rusiei de a bloca exporturile de cereale, esențiale pentru Kiev.

Ucrainenii au lansat atacuri devastatoare asupra flotei ruse a Mării Negre FOTO Arhivă

Seria recentă de atacuri ucrainene distructive asupra Flotei rusești din Marea Neagră ar putea avea la fel de mult de-a face cu perspectivele economice ale Ucrainei, cât și cu tacticile sale militare, relatează Insider.

Ucraina a reușit să revendice porțiuni ale Mării Neagre disputate cu Rusia după ce și-a intensificat atacurile asupra flotei navale rusești în ultimele săptămâni. Pagubele mari provocate echipamentelor și infrastructurii rusești din Peninsula Crimeea au determinat recent serviciile secrete britanice să evalueze că flota Moscovei și-a pierdut probabil capacitatea de a se apăra.

„Cheia pentru actualul val de atacuri asupra Flotei din Marea Neagră este problema cerealelor - și a exporturilor în sens larg”, a declarat pentru Insider Simon Miles, profesor asistent la Școala de Politici Publice Sanford a Universității Duke și istoric al URSS și al relațiilor dintre SUA și Uniunea Sovietică.

Ucraina furnizează aproximativ 10% din exporturile mondiale de grâu și aproximativ jumătate din uleiul de floarea-soarelui din lume, ceea ce i-a prilejuit porecla de „coșul de pâine al Europei”. Acordul ONU, care a fost negociat în iulie 2022, a fost un efort de a evita o penurie alimentară catastrofală în întreaga lume după invazia Rusiei din februarie 2022.

Exporturile ucrainene de cereale pe luna septembrie au scăzut cu peste 50% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit statisticilor Ministerului ucrainean al Agriculturii, subliniind cât este de necesar Kievului să aibă acces la porturile din Marea Neagră pentru a face exporturi.

„Dacă Ucraina nu poate scoate cereale, problemele sale bugetare ar fi încă și mai grave”, a explicat Miles.

Totuși, în ultimele săptămâni, Ucraina a stabilit un nou coridor de transport maritim în Marea Neagră care evită blocadele Rusiei, a declarat marina ucraineană în această săptămână. Șapte nave de marfă au navigat deja cu succes pe noua rută, a precizat Kievul.

Potrivit unor experți și analiști, citați recent de Publicația „New York Times”, succesul noului coridor s-ar putea datora noii capacități a Ucrainei de a viza navele de război rusești și de a le descuraja pe această cale să intre în apele ucrainene, concomitent eforturilor armatei ucrainene de a bloca operațiunile serviciilor de informații ale Rusiei în Marea Neagră.

Noua rută permite navelor ucrainene să traverseze printr-o zonă protejată de mine maritime de-a lungul țărmurilor acestei țări, a relatat publicația citată. Odată ce navele părăsesc apele ucrainene, ele rămân aproape de coastele țărilor NATO, precum România, Bulgaria și Turcia, pentru o protecție suplimentară.

Concomitent cu stabilirea noului coridor, forțele ucrainene au intensificat atacurile asupra flotei rusești pentru a descuraja Rusia să blocheze ruta, a relatat NYT, citând experți.

Interesul economic al Ucrainei în Marea Neagră reprezintă un strat suplimentar peste luptele care se desfășoară deja în regiune. Ucraina are de mult timp motive să vizeze Flota rusă din Marea Neagră, care joacă un rol-cheie în lansarea de rachete la distanță.

Recâștigarea Crimeei, anexată de Rusia în 2014, este un obiectiv major al Kievului, iar armata ucraineană a lansat recent atacuri cu rachete asupra sediului Flotei Mării Negre din orașul Sevastopol.

„Firește că recucerirea Crimeei este scopul suprem pentru liderii ucraineni, au fost clari în această privință, dar cred că pe termen scurt încearcă să-i determine pe ruși să-și schimbe calculul privind riscurile atunci când vine vorba de blocarea accesului la porturile ucrainene”, a explicat Miles.

Tensiunile sporite din Marea Neagră vin pe fondul retragerii Rusiei, în urmă cu două luni, dintr-o inițiativă mediată de ONU care a permis Ucrainei să continue să exporte în siguranță zeci de milioane de tone de cereale în pofida războiului.

În iulie, Rusia a declarat că va pune capăt garanției privind siguranța transporturilor de cereale în nord-vestul Mării Negre, trimițând nave suplimentare să patruleze zona, ceea ce a sporit tensiunile în regiune.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat