Ucrainenii i-au depistat pe informatorii care ar fi ghidat atacul rus asupra unui sat din Harkov. 53 de oameni au murit

Ucrainenii i-au depistat pe informatorii care ar fi ghidat atacul rus asupra unui sat din Harkov. 53 de oameni au murit

Serviciul ucrainean de informaţii SBU a anunțat miercuri că a identificat doi suspecţi acuzaţi că au furnizat armatei ruse informaţii pentru a ghida un atac cu rachete în satul Groza, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei. 53 de localnici prezenți la înmormântarea unui soldat au murit.

Circa 60 de persoane participau la un priveghi într-un magazin FOTO zn ua

"Doi localnici, Volodimir Mamon, 30 de ani, şi fratele său mai mic Dmitro Mamon, 23 de ani", au obţinut şi au transmis ruşilor informaţiile necesare pentru atac, se arată în comunicatul SBU. Rușii au lansat joia trecută o rachetă I skander asupra localnicilor prezenți la înmormântarea unui soldat ucrainean căzut la datorie. Lovitura a distrus un magazin şi o cafenea în care se aflau circa 60 de persoane. 53 de persoane au murit, între care şi un copil. În bilanţul oficial încă figurează cinci persoane dispărute.

Cei doi "fugiseră în Rusia" în septembrie 2022, după ce armata ucraineană a eliberat regiunea respectivă, iar ulterior şi-au format o "reţea de informatori" pentru a informa armata rusă despre operaţiunile din zonele controlate de ucraineni, mai arată serviciul citat.

Localnicii din Groza suspectau că ruşii ar fi primit informaţii privind locul şi ora ceremoniei. AP a relatat că doar localnicii ar fi știut despre slujbă și adunarea mare de oameni în magazinul care fusese deschis doat în acest scop. Potrivit sătenilor, zona este în întregime civilă. Nu a existat niciodată aici vreo bază militară, fie ea rusă sau ucraineană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat „un atac terorist inuman". Kremlinul a dat din nou asigurări, a doua zi, că forţele ruse atacă doar "ţinte militare" din Ucraina.

Satul Groza, aflat la 35 de km la vest de linia actuală a frontului, a fost ocupat în februarie 2022, în primele zile ale invaziei ruse, şi eliberat la începutul lui septembrie anul trecut.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat