Ucrainenii sunt decişi să lupte pentru a-şi apăra ţara, dă asigurări o delegaţie a Radei la Strasbourg

Ucrainenii sunt decişi să lupte pentru a-şi apăra ţara, dă asigurări o delegaţie a Radei la Strasbourg

Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Ucrainenii sunt decişi să lupte pentru a-şi apăra ţara care a devenit ţinta războiului lui Putin, dar este nevoie ca europenii să acţioneze cât timp nu este prea târziu - acesta este principalul mesaj transmis joi de o delegaţie a parlamentului ucrainean (Rada), care s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mai multor grupuri politice din Parlamentul European.

''Folosim această ocazie pentru a ne adresa tuturor ţărilor Uniunii Europene. Este a 15-a zi de război, dar se simte ca şi cum ar fi al 15-lea an de război. Fiecare zi se simte ca un an în termeni de evenimente, de pierderi, de acţiuni pe care le facem. Unele dintre noi au fost voluntare înainte de război. (...) Acum când vorbim, ştiu că un grup de copii cu dizabilităţi din oraşul meu, Harkov, călătoreşte din România în Franţa deja, pentru a fi găzduiţi şi trataţi adecvat acolo. Sunteţi inundaţi cu multe informaţii, dar aceste atrocităţi nu pot fi altfel numite decât crime împotriva umanităţii. Toate acestea trebuie adresate instituţiilor internaţionale care se ocupă de dreptul internaţional'', iar vinovaţii să fie condamnaţi, a declarat Maria Mezeţeva, şefa delegaţiei formate din nouă parlamentare de la Kiev, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Lesia Vasilenko, membră a partidului de opoziţie GOLOS, a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin şi-a propus ''să şteargă de pe faţa Pământului Ucraina ca ţară independentă'', iar pentru asta a luat ca ţintă întregul popor ucrainean. ''Asistăm acum nu doar la atrocităţi, ci la crime de război şi la crime împotriva umanităţii. Noi spunem povestea copiilor noştri, spunem povestea morţilor noştri, pentru că noi credem că lumea trebuie să ştie adevărul, să onoreze acest adevăr şi să se gândească şi să acţioneze acum. Misiunea noastră este de a menţine dialogul, dar trebuie să existe şi acţiuni după acest dialog'', a explicat ea.

''Putin nu se va opri, dar noi nu vom renunţa. Toată naţiunea va lupta pentru statul nostru ucrainean. Zelenski e în Kiev, parlamentul lucrează, a avut deja două şedinţe de la începerea războiului, guvernul lucrează'', a spus Evghenia Kravciuk, membră a partidului Servitorul Poporului, aflat la putere.

Elizaveta Iasko, de asemenea din partidul Servitorul Poporului, a lansat europenilor un apel la acţiune, dar şi la realism. ''Trăim o tragedie imensă acum, când naţiunea noastră este ucisă, când societatea noastră este ucisă. Vă cer tuturor să nu ne facem iluzii că mâine, de exemplu, Putin se va opri. El nu se va opri dacă noi nu facem să se întâmple asta. S-ar putea să nu existe mâine, s-ar putea ca multe vieţi să se piardă, pentru că nu avem uneori destule sancţiuni, măsuri şi acţiuni pentru a preveni un asemenea război'', a insistat ea.

După întâlnirea cu deputatele ucrainene, eurodeputata Nathalie Loiseau (grupul Renew), preşedintă a Subcomisiei pentru securitate şi apărare a PE, s-a pronunţat pentru creşterea presiunilor internaţionale asupra lui Vladimir Putin. ''Noi am fost în Kiev şi Mariupol în urmă cu patru săptămâni. Trebuie să înăsprim sancţiunile, care să vizeze mai mulţi oligarhi, mai multe bănci. Susţinem o interzicere imediată asupra petrolului şi gazului care vine din Rusia, pentru că trebuie să existe o presiune maximă. Nu va exista participare de trupe din UE sau NATO, dar trebuie să exercităm presiune maximă asupra lui Putin'', a declarat ea pentru un grup de jurnalişti români prezenţi la Strasbourg.

Pe de altă parte, eurodeputata franceză a a salutat eforturile României, Poloniei şi ale celorlalte ţări din prima linie care primesc refugiaţi ucraineni, lansând un apel la solidaritate între toate ţările UE în această privinţă. ''Este nevoie de solidaritate. Asta am spus unii dintre noi de ani întregi şi unele ţări, care nu erau în prima linie, au fost reticente. Astăzi toată lumea este în prima linie. Este nevoie de solidaritate, celelalte ţări trebuie să-şi asume partea lor, ţara mea Franţa şi-o asumă, altele trebuie să facă la fel. Este nevoie şi de solidaritate financiară pentru a susţine ţările care primesc refugiaţii'', a spus Loiseau.

Colegul său de grup politic Petras Austrevicius, membru al Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Ucraina, a cerut un embargou total asupra Rusiei. ''Ucraina este familia noastră, o parte a familiei noastre şi trebuie să protejăm şi apărăm această familie. Ucrainenii au trimis un mesaj foarte clar: al treilea război mondial a început deja. Acesta este sentimentul în rândul ucrainenilor aşa că ce putem noi face: nu folosiţi gaz şi petrol rusesc, nu beţi vodcă rusească şi nu priviţi ştirile ruseşti. De la asta trebuie pornit şi apoi trebuie extins cât mai mult posibil. Din punctul meu de vedere, ar trebui să existe o interdicţie totală, un embargou total asupra Rusiei. Rusia trebuie izolată politic, economic, cultural şi public. Agresorul nu poate fi membru al Naţiunilor Unite şi al niciunei familii civilizate'', a încheiat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia