Udrea rămâne fără avocat în dosarul finanţării campaniei electorale; Judecătoare: Poate fi un abuz de drept

Udrea rămâne fără avocat în dosarul finanţării campaniei electorale; Judecătoare: Poate fi un abuz de drept

Curtea de Apel Bucureşti a amânat marţi, pentru 24 martie, dosarul în care Elena Udrea este judecată pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor în legătură cu finanţarea campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009.

Udrea s-a prezentat marţi fără avocat în sala de judecată şi a anunţat că a fost reziliat contractul cu apărătorul său, Alexandru Chiciu, cu doar o zi în urmă.

"După o relaţie de cinci ani (...) - Rugămintea e să îmi acordaţi termen", a spus Udrea la proces, care a solicitat amânarea dosarului pentru a-şi angaja alt avocat.

Judecătoarea care se ocupă de acest caz, Claudia Jderu, şi-a cerut scuze martorilor chemaţi pentru audieri la proces, însă i-a reproşat Elenei Udrea situaţia creată.

"Apare aproape ca un abuz de drept în faza aceasta a procesului. (...) Domnul avocat cunoaşte că rezilierea, cu o zi înainte, poate fi un abuz de drept. Este adevărat că şi protestul magistraţilor a dus la amânarea cauzei, dar avem martori de audiat şi unul dintre ei vine a treia oară. Având în vedere lipsa de asistenţă juridică - termen 24 martie. Ne cerem scuze martorilor. Rugămintea e pentru martori să se mai prezinte o dată, pe 24 martie", a spus magistratul.

În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic - de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

"Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", arată DNA.

Udrea a primit o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute", însă pedeapsa a fost anulată, după ce Curtea Constituţională a stabilit nelegalitatea completurilor de la Instanţa supremă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...