UE cere anchetarea unor poliţişti croaţi acuzaţi de violenţe împotriva migranţilor

UE cere anchetarea unor poliţişti croaţi acuzaţi de violenţe împotriva migranţilor

Comisia Europeană, interpelată de Amnesty International cu privire la "violenţa" manifestată de unii poliţişti croaţi împotriva migranţilor, şi-a exprimat vineri "preocuparea" faţă de aceste acuzaţii şi a cerut Zagrebului să facă o "anchetă aprofundată", informează AFP.

"Suntem foarte preocupaţi de aceste alegaţii", a declarat un purtător de cuvânt al executivului european, Adalbert Jahnz, în cursul întâlnirii cotidiene cu presa. "Violenţa, umilirea şi tratamentele degradante faţă de solicitanţii de azil şi migranţi nu-şi au locul în Uniunea Europeană şi trebuie să fie condamnate", a spus el.

Amnesty a acuzat Uniunea Europeană că "ignoră în mod deliberat" aceste acţiuni şi a cerut Bruxelles-ului să ancheteze "abuzurile" raportate cu regularitate de media şi de organizaţiile neguvernamentale.

Executivul european a indicat că este "în contact strâns" cu autorităţile croate, care "s-au angajat să ancheteze" aceste acuzaţii de maltratare la frontiera lor cu Bosnia. "Aşteptăm ca aceste acuzaţii să constituie obiectul unei anchete aprofundate şi ca toate acţiunile necesare să fie efectuate", a continuat purtătorul de cuvânt.

Comisia intenţionează, de asemenea, să trimită - când situaţia sanitară o va permite - o misiune la faţa locului în cadrul unui mecanism de supraveghere a respectării drepturilor fundamentale de către autorităţile de la frontiere, legată de alocarea fondurilor europene.

Amnesty, care a denunţat deja în trecut acest gen de violenţe dezminţite sistematic de autorităţile croate, revine asupra subiectului după un ultim episod care s-ar fi produs în noaptea de 26 spre 27 mai, în apropiere de frontiera cu Bosnia.

Mii de migranţi parcurg în fiecare an "ruta balcanică" pentru a încerca să ajungă în Europa occidentală. Cei mai mulţi trec prin Croaţia, ţară membră a UE, cel mai adesea venind dinspre Bosnia.

Potrivit comunicatului ONG-ului publicat joi seara, 16 migranţi pakistanezi şi afgani au fost "legaţi, bătuţi cu brutalitate şi torturaţi" de poliţişti croaţi, după ce trecuseră ilegal frontiera.

Ministerul de Interne croat a dezminţit imediat "acuzaţiile care - ca de obicei şi fără nicio probă - vizează poliţia croată, acuzată de rănirea unor migranţi".

Potrivit Amnesty, poliţiştii croaţi au "etalat de asemenea mâncare pe capetele însângerate (ale migranţilor) pentru a-i umili". Organizaţia citează medici bosniaci şi mai mulţi migranţi care au povestit că au fost loviţi cu "bastoane din fier, măciuci şi mânere ale pistoalelor", înainte de a fi retrimişi în Bosnia.

"Uniunea Europeană nu poate rămâne tăcută şi să ignore în mod deliberat violenţele şi abuzurile comise de poliţia croată la frontieră", a declarat într-un comunicat Massimo Moratti, director adjunct al filialei europene a Amnesty.

În comunicatul său, Ministerul de Interne croat "respinge ideea că un poliţist croat ar putea face un astfel de lucru şi că ar avea un mobil pentru aceasta", adăugând totuşi că o anchetă va fi deschisă cu privire la aceste acuzaţii.

Ministerul "aminteşte" că în momentul "presupusului incident, izbucnise o ceartă între migranţi în Bosnia în apropiere de frontiera croată", făcând "doi morţi şi un mare număr de răniţi printre migranţi".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…