UE deblochează 450 de milioane de euro pentru a furniza arme Ucrainei şi nu se lasă intimidată de ameninţările Moscovei

UE deblochează 450 de milioane de euro pentru a furniza arme Ucrainei şi nu se lasă intimidată de ameninţările Moscovei

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat duminică că statele membre ale Uniunii Europene au decis să deblocheze 450 de milioane de euro pentru a cumpăra arme şi le va livra forţelor armate ucrainene pentru a le ajuta să reziste ofensivei ruse, transmite AFP.

"S-a ajuns la un acord pentru a furniza armament armatei ucrainene în valoare de 450 de milioane de euro şi echipamente de protecţie şi combustibil în valoare de 50 de milioane de euro. Toate acestea vor fi acoperite de Facilitatea noastră pentru pace şi de Fondul nostru interguvernamental. Este pentru prima dată în istorie când vom face acest lucru", a declarat Josep Borrell după o întâlnire prin videoconferinţă a miniştrilor de externe ai UE.

Statele membre ale Uniunii Europene sunt pregătite să furnizeze avioane de luptă forţelor armate ucrainene, a mai anunţat şeful diplomaţiei europene.

"Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmytro Kuleba, a spus că are nevoie de avioane pe care pe care să le poată pilota ucrainenii. Unele state membre au acest gen de avioane şi le vom pune la dispoziţie împreună cu alte armamente necesare unui război", a declarat Josep Borrell.

Şeful diplomaţiei europene a mai spus că, deşi Rusia a ameninţat în mod clar cu un atac nuclear ţările care susţin Ucraina, acest lucru nu va împiedica Uniunea Europeană să sprijine Kievul.

"Simpla menţionare a posibilităţii folosirii armelor nucleare este o iresponsabilitate gigantică care spune multe despre personalitatea celui care o face", a declarat Josep Borrell, conform Reuters.

"Ne-a spus că oricine intervine în atacul său asupra Ucrainei, oricine va avea intenţia de a-i sprijine pe ucraineni va suferi un atac aşa cum nu a suferit vreodată, aşa cum nu şi-a imaginat vreodată. Cu siguranţă, aceasta este o referire la utilizarea armelor nucleare. Cu toate acestea, vom continua să sprijinim Ucraina".

Totodată, Josep Borrell şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ceea ce se poate întâmpla în regiune, în ţări precum Republica Moldova, Georgia şi Balcanii de Vest.

"Ne temem că Rusia nu se va opri în Ucraina, iar influenţa rusă poate începe să se manifeste în ţările din vecinătate". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /