UE, îngrijorată de mişcările de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina

UE, îngrijorată de mişcările de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina

Uniunea Europeană şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la mişcările de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, în legătură cu care Washington a cerut la rândul său explicaţii Moscovei, informează AFP.

'Continuăm să supraveghem situaţia şi informaţiile pe care le-am cules până în prezent sunt destul de neliniştitoare', a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, într-un briefing de presă.

Stano a precizat că UE discută cu SUA şi cu Marea Britanie pe acest subiect, afirmând că 'suntem pregătiţi să luăm în considerare măsuri cu aceşti parteneri dacă va fi necesar'.

Washingtonul a cerut miercuri Rusiei 'claritate' cu privire la mişcările 'neobişnuite' de trupe din apropierea frontierei cu Ucraina.

'Nu avem claritate asupra intenţiilor Moscovei, dar îi cunoaştem strategia. Îngrijorarea noastră este că Rusia face grava eroare de a încerca să repete ceea ce a făcut în 2014, când şi-a masat forţele de-a lungul frontierei şi a intrat în teritoriul suveran ucrainean, declarând în mod fals că fusese provocată', a spus secretarul de stat Antony Blinken într-o conferinţă de presă cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

La rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a discutat situaţia cu preşedintele american Joe Biden în timpul vizitei recente la Washington.

'UE şi Statele Unite susţin deplin integritatea teritorială a Ucrainei. Îi susţinem deplin (pe ucraineni) în eforturile lor de a-şi moderniza economia şi a-şi creşte rezilienţa', a scris ea miercuri pe Twitter.

Un responsabil al NATO a transmis că Alianţa 'supraveghează cu regularitate mişcările trupelor ruse' şi că 'este important să se asigure transparenţa şi să se evite orice eroare de calcul'.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, urmează să aibă discuţii luni, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

'Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni (...), noi ne ocupăm de treburile noastre şi luăm măsuri pentru a ne asigura securitatea dacă este necesar, dacă există acţiuni provocatoare ale oponenţilor noştri în apropierea frontierelor noastre', a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a susţinut că 'forţele NATO sunt foarte, foarte active şi acţionează cu îndrăzneală în vecinătatea imediată a frontierelor noastre, în aer, pe apă sau terestru'.

Întrebat joi dacă desfăşurarea de forţe militare ruse înseamnă că Moscova ar intenţiona să invadeze Ucraina, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a dat asigurări că 'aşa ceva nu a fost plănuit niciodată, nu a fost făcut niciodată şi nu se va realiza niciodată'. 'Cu condiţia să nu fim provocaţi, desigur, de Ucraina sau de altcineva', a ţinut el să adauge.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa