UE: Intră în vigoare, începând de vineri, noua legislație privind controalele sistematice la frontierele externe

Europenii vor face obiectul controalelor sistematice la frontierele externe ale UE începând de vineri, prin aplicarea unei noi legislații europene ce vizează "combatanții străini" care pleacă sau revin din Irak și Siria, transmite AFP.

"Statele membre vor avea, începând de mâine (7 apr—n.red), obligația de a proceda" la aceste controale "cu consultarea bazelor de date relevante" în scopul de a "verifica dacă persoanele care trec granițele reprezintă un pericol pentru ordinea publică sau securitatea internă", a indicat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Propusă de Comisie la o lună după atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, această legislație a făcut obiectul unei negocieri între Statele membre și Parlamentul European. Acesta din urmă a adoptat noile reglementări în februarie anul acesta iar intrarea lor în vigoare este prevăzută pentru vineri.

Până în prezent, doar cetățenii unor țări terțe (din afara UE) făceau obiectul controalelor sistematice la frontierele externe, cu consultarea bazelor de date disponibile, la momentul intrării lor în Uniune.

Noul regulament prevede controale aprofundate de asemenea la momentul ieșirii din UE și, mai ales, se extinde asupra cetățenilor comunitari, care nu erau supuși până acum decât la o simplă verificare a documentelor lor de identitate.

Noile reguli intră în vigoare pentru toate țările care aplică codul Schengen în materie de controale la frontiere. Regatul Unit și Irlanda nu sunt vizate.

Au fost prevăzute unele excepții, notează AFP. De exemplu, dacă verificările "generează așteptări prea lungi la frontierele maritime și terestre, Statele membre vor putea efectua controale "țintite"" în anumite cazuri, a precizat Parlamentul European în cadrul adoptării regulamentului.

La frontierele aeriene, acestea se vor putea mulțumi cu controale "țintite" pe durata unei perioade tranzitorii de șase luni, cu posibile prelungiri.

Această legislație a fost adoptată pentru a face față în special fenomenului "combatanților străini". Între 2.000 și 2.500 de europeni plecați să lupte în Irak și Siria ar fi încă acolo, potrivit unui raport al coordonatorului UE contra terorismului, din decembrie 2016.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

2 Incident sexual mortal la Iaşi. O femeie a murit în chinuri groaznice după ce un vecin i-a introdus un tub met…

3 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

4 PSD, adevăratul virus care-a lovit România! Teodorovici propune suspendarea președintelui Iohannis, ales recen…

5 Iese la iveală adevărul despre „virusul creat în laborator”! / Virusul Wuhan este hiper agresiv. Cercetătorii ch…

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!