UE îşi va intensifica pregătirile pentru scenariul unui Brexit fără acord, afirmă Jean-Claude Juncker
Comisia Europeană îşi va intensifica pregătirile pentru cazul în care nu va exista un acord cu Marea Britanie privind ieşirea sa din UE, a declarat joi preşedintele său Jean-Claude Juncker la finalul unui summit european consacrat Brexitului, relatează AFP.
"Prietenii noştri britanici trebuie să ne spună ce vor, în loc să ne facă să spunem ce vrem noi", a declarat el, înainte de a anunţa că executivul european va publica miercuri, 19 decembrie, "toate informaţiile generale utile care privesc pregătirea unui 'no deal' ".
Potrivit preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrul britanic Theresa May, care li s-a adresat joi seară liderilor europeni, a vorbit despre "dificultăţile sale" în a obţine ratificarea de către Parlamentul britanic a acordului încheiat cu UE şi a cerut "asigurări suplimentare".
Jean-Claude Juncker a spus că este "destul de greu de conceput" că în Marea Britanie se crede că UE trebuie "să propună răspunsuri".
"Ţine mai degrabă de guvernul britanic să ne spună ce vor exact", a afirmat el vizibil obosit, afirmând că are "dificultăţi în a înţelege stările de spirit ale deputaţilor britanici".
Potrivit unei surse europene, atmosfera la dineu a fost "foarte proastă".
"Theresa May a fost incapabilă să formuleze ce vrea" şi a fost întreruptă cu regularitate de cancelarul german Angela Merkel, care a întrebat-o ce aşteaptă cu exactitate, a afirmat această sursă.
Potrivit unei alte surse europene, ajutorul Celor 27 nu poate veni decât dacă Theresa May revine în următoarele săptămâni cu propuneri precise.
Guvernul britanic a fixat pentru 21 ianuarie data limită pentru ca acordul pentru Brexit să fie votat în Parlament.
În concluziile sale, Consiliul European reafirmă că plasa de siguranţă (sau "backstop") menită să evite o frontieră dură pe insula Irlanda şi care îi îngrijorează pe susţinătorii britanici ai unei rupturi clare nu se va aplica decât "temporar".
Liderii UE se declară "ferm hotărâţi să lucreze rapid" la o soluţie alternativă până pe 31 decembrie 2020, respectiv înainte de încheierea perioadei de tranziţie care trebuie să urmeze ieşirea Marii Britanii, pentru a evita aplicarea acestei plase de siguranţă.
"Dacă plasa de siguranţă va trebui totuşi să fie declanşată (...) Uniunea va face tot ce îi stă în putere pentru a negocia şi a încheia rapid un acord ulterior care să o înlocuiască", se mai menţionează în concluzii.AGERPRES