UE: Macron merge marţi la Haga pentru a discuta cu Rutte despre planul de relansare

UE: Macron merge marţi la Haga pentru a discuta cu Rutte despre planul de relansare

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa marţi în Regatul Ţărilor de Jos pentru a discuta cu prim-ministrul Mark Rutte cu privire la planul de relansare post-pandemie al Uniunii Europene, în legătură cu care olandezii sunt foarte rezervaţi, transmite AFP.

Emmanuel Macron este aşteptat la Haga la finalul după-amiezii pentru o întrevedere, urmată de un dineu de lucru, cu Mark Rutte, a anunţat luni preşedinţia franceză.

'Această deplasare se înscrie în prelungirea numeroaselor contacte şi consultări între preşedinte şi omologii săi pentru a aduce un răspuns european la criză', afirmă Palatul Elysée.

Liderii europeni s-au angajat într-o cursă contracronometru pentru a se pune de acord înainte de sfârşitul lui iulie asupra planului de relansare, în ciuda divergenţelor profunde constatate la o primă reuniune, desfăşurată vineri prin videoconferinţă.

Olanda se numără printre cele patru state (alături de Austria, Danemarca şi Suedia) care sunt foarte rezervate în legătură cu proiectul acestui plan - stabilit deocamdată la 750 miliarde de euro -, de care vor beneficia în primul rând ţările din sudul Uniunii, cele mai afectate de pandemie.

Un summit cu prezenţa fizică a liderilor UE urmează să aibă loc la Bruxelles 'la mijlocul lunii iulie', pentru găsirea unui acord care necesită unanimitatea statelor membre.

Potrivit preşedinţiei de la Elysée, Emmanuel Macron a subliniat vineri, la reuniunea prin videoconferinţă, că este 'esenţial să nu se piardă dinamica angajată în timpul crizei sanitare, atât prin iniţiativa franco-germană din 18 mai, cât şi prin propunerea Comisiei din 27 mai, şi să se ajungă rapid la un acord ambiţios'.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 SURSE Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea

3 Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar

4 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

5 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc