UE: Macron merge marţi la Haga pentru a discuta cu Rutte despre planul de relansare

UE: Macron merge marţi la Haga pentru a discuta cu Rutte despre planul de relansare

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa marţi în Regatul Ţărilor de Jos pentru a discuta cu prim-ministrul Mark Rutte cu privire la planul de relansare post-pandemie al Uniunii Europene, în legătură cu care olandezii sunt foarte rezervaţi, transmite AFP.

Emmanuel Macron este aşteptat la Haga la finalul după-amiezii pentru o întrevedere, urmată de un dineu de lucru, cu Mark Rutte, a anunţat luni preşedinţia franceză.

'Această deplasare se înscrie în prelungirea numeroaselor contacte şi consultări între preşedinte şi omologii săi pentru a aduce un răspuns european la criză', afirmă Palatul Elysée.

Liderii europeni s-au angajat într-o cursă contracronometru pentru a se pune de acord înainte de sfârşitul lui iulie asupra planului de relansare, în ciuda divergenţelor profunde constatate la o primă reuniune, desfăşurată vineri prin videoconferinţă.

Olanda se numără printre cele patru state (alături de Austria, Danemarca şi Suedia) care sunt foarte rezervate în legătură cu proiectul acestui plan - stabilit deocamdată la 750 miliarde de euro -, de care vor beneficia în primul rând ţările din sudul Uniunii, cele mai afectate de pandemie.

Un summit cu prezenţa fizică a liderilor UE urmează să aibă loc la Bruxelles 'la mijlocul lunii iulie', pentru găsirea unui acord care necesită unanimitatea statelor membre.

Potrivit preşedinţiei de la Elysée, Emmanuel Macron a subliniat vineri, la reuniunea prin videoconferinţă, că este 'esenţial să nu se piardă dinamica angajată în timpul crizei sanitare, atât prin iniţiativa franco-germană din 18 mai, cât şi prin propunerea Comisiei din 27 mai, şi să se ajungă rapid la un acord ambiţios'.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro