UE nuanţează amploarea 'fondului' promis pentru combaterea efectelor coronavirusului

UE nuanţează amploarea 'fondului' promis pentru combaterea efectelor coronavirusului

Comisia Europeană a nuanţat miercuri amploarea "fondului de investiţii de răspuns la coronavirus", care poate atinge 25 de miliarde de euro, anunţat în ajun de preşedinta Ursula von der Leyen, afirmând că acesta "nu are cum să rezolve toate problemele economice", relatează AFP.

"Sensul propunerii care a fost făcută de Comisie vizează deblocarea utilizării unor fonduri existente", a explicat purtătorul de cuvânt al executivului european, Eric Mamer, în cadrul unui briefing de presă cotidian.

"Nu spunem deloc că este vorba despre fonduri noi", a adăugat el.

Dar "ar fi totuşi păcat să nu putem să încercăm să utilizăm, printre alte instrumente, o măsură privitoare la lichiditate care ar putea permite, în anumite cazuri, să se contribuie la răspunsul la criza sanitară şi economică", a explicat purtătorul de cuvânt.

Ursula von der Leyen a anunţat marţi, la finalul unei videoconferinţe cu liderii europeni privind coronavirusul, instituirea unui "fond de investiţii de răspuns" la epidemie.

Destinat sistemelor de sănătate, micilor întreprinderi, pieţei muncii şi "sectoarelor vulnerabile din economia noastră", acest "fond" va putea atinge "rapid 25 de miliarde de euro", a spus ea.

"Voi cere Consiliului şi Parlamentului în această săptămână să deblocheze lichidităţi în cuantum de 7,5 miliarde", a adăugat ea, precizând că este vorba despre bani proveniţi din fondurile structurale.

Detaliind această propunere, Eric Mamer a explicat că aceste 7,5 miliarde de euro sunt fonduri deja vărsate către statele membre, dar neutilizate, şi care ar fi trebuit deci să fie returnate.

Propunerea Bruxellesului este de a li se lăsa statelor aceşti bani pentru ca ele să le utilizeze pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

"Dacă un stat membru nu are fonduri, această măsură de lichiditate nu se poate aplica, apriori, acestui stat membru", a explicat Mamer.

Pe baza celor 7,5 miliarde de euro, Comisia speră să mobilizeze până la 25 de miliarde de euro investiţii, "ţinând cont de ratele de cofinanţare medii în statele membre".

"Nu spunem că este o iniţiativă care poate rezolva toate problemele economice cu care se confruntă toate statele membre", a subliniat Mamer.

"Din acest motiv nu am numit asta 'Fond de răspuns la coronavirus' ci 'iniţiativă' ", a afirmat el, revenind asupra termenului utilizat marţi de Ursula von der Leyen.

În plus, şefa executivului UE a anunţat o flexibilitate în regulile UE, privind ajutoarele de stat şi pactul de stabilitate şi creştere.

Toate statele UE sunt acum afectate de coronavirus, în special Italia cu 12.462 de persoane infectate şi 827 de decese.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro