UE regretă că Republica Moldova nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneţia privind noul sistem electoral

UE regretă că Republica Moldova nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneţia privind noul sistem electoral

Consiliul pentru Afaceri Externe al UE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de modificarea legislaţiei electorale în Republica Moldova şi a somat autorităţile de la Chişinău să asigure libertatea presei şi să realizeze reforme profunde în domeniul judiciar, într-o reuniune desfăşurată luni la Bruxelles, relatează Radio Chişinău.

"Deşi recunoaşte paşii deja întreprinşi de Republica Moldova, Consiliul subliniază că este esenţial ca reformele începute în 2016 să continue să fie puse în aplicare', se arată în concluziile adoptate în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe al UE.

În contextul alegerilor parlamentare, Consiliul îşi exprima regretul că la modificarea legislaţiei electorale din vara anului trecut nu s-a ţinut cont de recomandările-cheie ale avizului comun al Comisiei de la Veneţia, Consiliului Europei şi OSCE. "Transparenţa, alegerile incluzive şi credibile la nivel central şi local au o importanţă majoră", aminteşte Consiliul.

Consiliul mai cere eforturi suplimentare pentru lupta decisiva împotriva corupţiei, care să aducă rezultate concrete. De asemenea, menţionează necesitatea tragerii la răspundere a celor vinovaţi de fraudă bancară din 2014.

"Consiliul îşi reafirmă angajamentul de a consolida asocierea politică şi integrarea economică între UE şi Republica Moldova, lucrând în parteneriat strâns, pe baza Acordului de asociere care a intrat în vigoare în iulie 2016. Consiliul reaminteşte că UE îşi menţine angajamentul de a sprijini progresul în reformele necesare pentru a se asigura că cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de avantajele Acordului de asociere'', se mai arată în document.

În acest context, şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat că mesajul principal al concluziilor adoptate de Consiliu este unul de reafirmare a sprijinului UE pentru Republica Moldova, subliniind că pentru ca acest sprijin să fie credibil, autorităţile moldovene trebuie să facă mişcări clare în lupta împotriva corupţiei, în reforma justiţiei şi pe segmentul economiei, conform portalului Deschide.md . AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”