UE se pregătește pentru ieșirea Marii Britanii

UE se pregătește pentru ieșirea Marii Britanii

Uniunea Europeană va insista pe realizarea unui divorț rapid de Marea Britanie înainte de a stabili o nouă relație cu Londra dacă alegătorii britanici se vor pronunța în favoarea ieșirii țării lor din blocul comunitar în referendumul de la 23 iunie, au declarat surse din cadrul UE pentru Reuters.

Două surse din cadrul UE familiare cu poziția blocului comunitar în privința unui posibil Brexit au declarat joi pentru agenția britanică de știri că nu există disponibilitate de a acorda orice prelungire a termenului de 2 ani prevăzut de Tratatul de la Lisabona pentru negocierea ieșirii din UE și că încheierea unui nou acord comercial va necesita ani de zile.

Poziția dură a Bruxellesului înseamnă că Marea Britanie ar putea să fie lipsită inițial de orice relație preferențială cu cel mai mare partener comercial al său, comentează Reuters, ceea ce diferă de sugestiile unora dintre adepții Brexit-ului, potrivit cărora Londra și-ar putea asigura un statut special, menținându-și accesul la piața UE, înainte de a ieși din blocul celor 28.

Principalii oficiali ai UE susțin că sunt încă încrezători că britanicii vor vota în cele din urmă pentru rămânerea țării în UE la referendumul de la 23 iunie, în ciuda faptului că sondajele de opinie indică o cursă strânsă.

Totuși, în cazul unui vot pentru Brexit, Comisia Europeană are planuri de a organiza un summit duminică, 26 iunie, pentru a-și stabili strategia, a declarat o sursă pentru Reuters.

După alte două zile, liderii UE ar urma să convoace un scurt summit în cadrul căruia Londra ar trebui să anunțe oficial că va părăsi blocul comunitar. Apoi se vor reuni liderii celorlalte 27 de state în absența reprezentanților Marii Britanii pentru a decide cum vor aborda negocierile privind părăsirea UE de către Londra, în baza propunerilor venite de la Comisia Europeană.

'Este în interesul nostru să divorțăm cât mai curând posibil. Nu există apetit pentru negocierea unor noi termene în primii doi ani', a spus o sursă din cadrul UE.

'Cu cât mai scurt, cu atât mai bine. Nimeni nu vrea să se treacă de cei doi ani. Spectacolul trebuie să continue', a spus o altă sursă.

Ambele surse au făcut aceste declarații sub protecția anonimatului, din cauza faptului că orice planuri pentru o eventuală ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar sunt foarte sensibile din punct de vedere politic.

Prima sursă a precizat că negocierile inițiale de doi ani ar acoperi numai chestiuni precum plățile rămase către bugetul UE din partea Londrei și invers, pensiile funcționarilor europeni britanici și mutarea agențiilor UE cu sediul în Marea Britanie.

Tratatul UE stipulează că discuțiile privind părăsirea forului comunitar pot fi prelungite prin votul unanim al statelor membre, dar ambele surse au precizat că partenerii Londrei vor dori o separare rapidă.

În caz de Brexit, Marea Britanie va părăsi UE probabil de la 1 iulie 2018 și va deveni în limbajul UE 'țară terță'. Negocierile oficiale privind un acord comercial sau o formă de parteneriat vor începe abia atunci, a precizat sursa.

În cazul unui vot pentru rămânerea în UE, Comisia dispune de o mică echipă care a contribuit la încheierea acordului obținut de prim-ministrul David Cameron în februarie pentru a răspunde preocupărilor Londrei legate de accesul imigranților intracomunitari la beneficii sociale și de relația cu zona euro.

Dacă votul va fi pentru rămânerea în UE, echipa formată din șapte persoane și condusă de oficialul UE britanic Jonathan Faull va supraveghea implementarea fără probleme a acordului cu UE. Înțelegerea cade automat dacă britanicii votează pentru ieșirea din UE și o echipă complet diferită va fi formată pentru negocierile legate de părăsirea blocului comunitar, una care va fi condusă de un oficial german sau francez.

Politicienii germani și francezi au avertizat că Londra nu va beneficia de favoruri și că ar trebui să se aștepte la negocieri dificile în caz de Brexit. 'Afară înseamnă afară', a declarat în această săptămână Volker Kauder, lider al grupului parlamentar al CDU, partidul cancelarului Angela Merkel.

Ministrul britanic al afacerilor europene, David Lidington, care este favorabil rămânerii țării în UE, a declarat joi că se îndoiește că țara sa va putea încheia un acord comercial cu UE în termen de zece ani de la ieșire.

Pe de altă parte, adepții Brexit-ului spun că UE va trebuie să încheie rapid un acord comercial cu Londra întrucât continentul are un mare surplus comercial în relațiile cu statul insular și riscă să piardă din exporturi dacă se introduc bariere tarifare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

2 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

3 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

4 Rusia este pe cale să sufere o mare înfrângere în „buzunarul” Lyman. Panică în rândul bloggerilor și corespondenților militari ruși

5 Spovedania unui rus care a supraviețuit în Ucraina: „Mi-am dat seama că noi suntem fasciștii. Toți noii recruți vor muri acolo”