UE se teme de o întârziere a negocierilor pentru Brexit, pe fondul incertitudinii după pierderea majorității de către conservatori

UE se teme de o întârziere a negocierilor pentru Brexit, pe fondul incertitudinii după pierderea majorității de către conservatori

Lideri ai Uniunii Europene se tem că șocul pierderii majorității parlamentare de către prim-ministrul britanic Theresa May în urma alegerilor anticipate desfășurate joi va întârzia negocierile pentru Brexit programate să înceapă în această lună, mărind riscul eșuării lor, transmite Reuters.

* UPDATE Conservatorii britanici au pierdut majoritatea absolută în Parlamentul de la Londra (rezultate oficiale)

Germanul Guenther Oettinger, comisarul european pentru buget, a afirmat vineri, la postul de radio Deutschlandfunk, că este neclar dacă negocierile vor putea fi declanșate pe 19 iunie, conform calendarului prevăzut. Negocierile, de la care Uniunea Europeană așteaptă reglementarea unei ieșiri ''line'' a Marii Britanii din UE în martie 2019, ar putea plana în incertitudine în lipsa unui partener puternic de negociere, a opinat Oettinger. Totodată, Oettinger a mai spus că un guvern britanic slab riscă să conducă la negocieri cu privire la Brexit care vor fi ''proaste'' pentru ambele părți. ''Avem nevoie de un guvern capabil să acționeze, care poate negocia ieșirea Marii Britanii (...)'', a declarat comisarul european, citat de AFP.

Potrivit unui alt oficial de la Bruxelles, este încă prea devreme pentru a specula cu privire la reacția UE la o modificare a cerințelor Marii Britanii legate de retragerea din blocul comunitar.

''Să vedem mai întâi dacă viitorul guvern își va schimba poziția referitoare la Brexit'', a declarat oficialul european, după ce rezultatele oficiale au confirmat pierderea majorități de către conservatorii dnei May.

Fostul prim-ministru finlandez Alexander Stubb a comentat rezultatul scrutinului de joi, notând pe Twitter : ''Se pare că am putea avea nevoie de un time-out în negocierile pentru Brexit. E timpul ca toată lumea să se regrupeze''.

Theresa May a convocat alegerile anticipate mizând pe o majoritate mai solidă care să-i întărească poziția în negocieri. Acesta a fost în mare măsură și rezultatul dorit de Bruxelles, în speranța că un premier britanic mai puternic va fi într-o poziție mai bună pentru a încheia acorduri de compromis cu UE și a rezista presiunii din partea facțiunilor conservatoare dure pro-Brexit, care au cerut ca Marea Britanie să respingă termenii UE și chiar să iasă din Uniune fără un acord.

Liderii europeni au abandonat în mare măsură ideea că Marea Britanie s-ar putea răzgândi și cere să rămână în Uniune. Majoritatea par acum să prefere o ieșire lină și rapidă a acestei țări, iar stoparea procesului de Brexit ar necesita acum acordul celorlalte state membre.

Cele 27 de guverne sunt preocupate în special că un eșec al negocierilor ar putea conduce la încetarea de facto a calității Marii Britanii de membru al UE la 30 martie 2019, în conformitate cu Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, fără negocierea condițiilor divorțului, care ar evita un impas juridic pentru cetățeni și companii. O astfel de situație ar face improbabilă și asigurarea unui acord rapid de liber schimb cu UE pe care Londra îl vizează pentru perioada post-Brexit.

Într-o notă către clienții săi, banca elvețiană UBS a avertizat că forța relativă a grupurilor dure pro-Brexit într-un guvern conservator slab ar putea face mai probabil un eșec al negocierilor și ar îngreuna ajungerea la un acord: ''Un echilibru politic mai strâns le-ar putea facilita euroscepticilor (...) să împiedice guvernul să ofere compromisurile necesare pentru asigurarea unui acord comercial''.

''Perspectiva unor noi alegeri crește riscul unei întârzieri, cu potențialul de a lăsa Marea Britanie fără un acord de ieșire negociat'', adaugă analiștii UBS.

Discuțiile din Marea Britanie privind faptul că o coaliție de guvernare diferită ar putea căuta un Brexit mai ''soft'' decât cel propus de Theresa May sunt de asemenea o sursă de probleme pentru UE.

Deși Cei 27 ar putea fi dispuși să extindă la Marea Britanie același tip de acces la piețele UE de care beneficiază Elveția și Norvegia, ei au arătat clar că aceasta ar însemna ca Marea Britanie să continue să contribuie la bugetul UE și să respecte regulile UE, inclusiv în ce privește libera circulație a persoanelor în Uniune, în condițiile în care nu ar mai avea niciun cuvânt de spus în privința politicilor Uniunii.

Lideri ai UE pun sub semnul întrebării faptul că un guvern britanic i-ar putea convinge pe alegători să accepte un astfel de rezultat, fiind de aceea circumspect în lansarea pe calea negocierilor, de teama că acestea s-ar putea încheia fără un acord pe care ambele părți să-l ratifice în 2019.

Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, dominat de conservatorii cancelarului german Angela Merkel, a fost sever, afirmând că Theresa May i-a urmat exemplul predecesorului ei, David Cameron, riscând ''viitorul țării pentru câștiguri politice personale''. Dna May ''s-a jucat cu focul'' legând Marea Britanie de termenul scadent de doi ani pentru negocierile privind Brexit și acum ''s-a ars'', a apreciat Mureșan.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”