UE va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro. Ungaria se opusese inițial

UE va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro. Ungaria se opusese inițial

Fondurile pentru Ucraina vor fi acordate sub formă de împrumuturi în condiții foarte favorabile, cu o perioadă de rambursare de până la 35 de ani.

Charles Michel, președintele Consiliului European, în vizită la Kiev FOTO EPA-EFE

Consiliul European anunță că a ajuns la un acord cu privire la pachetul legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina , pe parcursul anului 2023. Anunțul vine după ce Ungaria s-a opus marți, prin veto asupra acestei propuneri.

„Pachetul prevede o soluție structurală pentru sprijinirea financiară a Ucrainei în 2023. Suma care urmează să fie împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde euro, iar împrumuturile vor avea o perioadă de grație de 10 ani.

Statele membre vor acoperi cea mai mare parte a costurilor cu dobânzile prin intermediul veniturilor alocate externe. Garanțiile pentru împrumuturile respective vor fi asigurate fie de la bugetul UE, fie de către statele membre”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul European.

Propunerea care a fost adoptată azi de Consiliul European va fi transmisă Parlamentului European spre adoptare săptămâna viitoare.

În urmă cu câteva zile, ministrul de Finanțe al Ungariei, Mihály Varga, și-a exprimat opoziția față de adoptarea de către Consiliul European a unor amendamente privind ajutorul acordat Ucrainei.

Fondurile vor fi acordate sub formă de împrumuturi în condiții foarte favorabile, cu o perioadă de rambursare de până la 35 de ani. În aceeași zi, Budapesta a anunțat că nu va sprijini modificările necesare pentru pregătirea acestui pachet de ajutor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Rusia, oameni buni...