Uganda a contribuit la livrarea de armament din Bulgaria, România şi Slovacia în Sudanul de Sud, aflat sub embargo

Uganda a contribuit la livrarea de arme şi muniţie către Sudanul de Sud, într-un moment în care această ţară se afla în plin conflict civil, încălcând embargoul asupra armelor impus vecinei sale de la nord de Uniunea Europeană. Armamentul a fost achiziţionat din Bulgaria, România şi Slovacia, relevă un raport citat joi de agenţia Reuters.

Potrivit centrului de investigaţii Conflict Armament Research (CAR), cu sediul în Marea Britanie, Sudanul de Sud a aranjat ca guvernul Ugandei să achiziţioneze arme şi muniţii din cele trei ţări membre ale UE, prezentând documente care să-i garanteze statutul de cumpărător final. Armamentul livrat Ugandei în 2014 şi 2015 a fost apoi transferat în Sudanul de Sud, a conchis CAR, după patru ani de cercetări.

CAR a documentat traseul armelor, "de la producţie până la exportul către Uganda, devierea către Sudanul de Sud şi apoi pe câmpul de luptă" din această ţară, a dat asigurări directorul organizaţiei, James Bevan.

Un purtător de cuvânt al armatei ugandeze şi purtătorul de cuvânt al guvernului sud-sudanez contactaţi de Reuters au refuzat să comenteze deocamdată aceste informaţii.

Uniunea Europeană a impus în 1994 un embargo asupra vânzărilor de armament către Sudan, embargo extins apoi la Sudanul de Sud, după separarea acestuia, acum şapte ani. CAR menţionează că nu există indicii că ţările europene care au exportat arme în Uganda au fost complice sau că au ştiut că armele vor ajunge în Sudanul de Sud.

Peste o treime din cei 12 milioane de locuitori din Sudanul de Sud au fost alungaţi din casele lor de conflictul izbucnit la doi ani după dobândirea independenţei, în 2011. Peste 383.000 de oameni au murit în urma războiului civil. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

3 Ponta a dat în diaree! Tudose l-a dat cu capul de pereți! „Victore, dac-o mai arzi mult la două capete cu PSD-…

4 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea