UGIR propune autorităţilor un pachet de măsuri pentru sprijinirea companiilor în contextul pandemiei COVID-19

UGIR propune autorităţilor un pachet de măsuri pentru sprijinirea companiilor în contextul pandemiei COVID-19

Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) propune un pachet de măsuri pentru sprijinirea companiilor în contextul pandemiei COVID-19, printre care se află relocarea de fonduri europene pentru start-up-uri şi IMM-uri de cercetare, dezvoltare, inovare şi de producţie în medicină şi farmacie.

Alte măsuri propuse de reprezentanţii industriaşilor vizează scheme de ajutor de stat pentru plata salariilor angajaţilor, timp de 6-12 luni, pentru IMM-urile aflate în dificultate, şi creşterea temporară cu câte 6 luni a perioadelor de acordare a indemnizaţiei de şomaj, în funcţie de stagiile de cotizare.

"Înţelegem acum mai mult ca în orice altă perioadă că trebuie să susţinem mediul de business românesc, de aceea alegem să ne implicăm. Am formulat o serie de propuneri cu care ne adresăm Guvernului României, pentru că ne dorim o bună funcţionare a activităţii economice şi depăşirea crizei cu daune minime. Ştim că jucătorii din piaţă pot să aibă de suferit, astfel că vizăm sprijin pentru implementarea diverselor proiecte cu fonduri europene, ajutor pentru IMM-uri, creşterea şomaj-ului şi alte măsuri utile antreprenoriatului românesc", a declarat Mirabela Miron, preşedinte UGIR pentru Regiunea de Nord-Est.

Pentru proiectele cu fonduri europene aflate pe final de implementare (cu finanţare prin Programul Operaţional Capital Uman, prin Programul Operaţional Regional etc), reprezentanţii confederaţiei patronale propun ca organismele de control (ADR, OIR) să desfăşoare verificările finale prin mijloace electronice astfel încât să nu fie blocate deconturile finale către beneficiari, ci să poată fi accelerate. "În caz contrar, riscăm blocarea activităţii şi plata salariilor sau a furnizorilor", menţionează sursa citată.

Pentru proiectele cu fonduri europene aflate în curs de implementare, UGIR solicită sprijin pentru beneficiari în vederea păstrării unui ritm normal al plăţilor către aceştia, pentru a nu le cauza blocaje în activitate şi în plata salariilor şi/sau a furnizorilor.

"De asemenea, considerăm necesară realocarea unei părţi din fondurile europene încă neutilizate în actualul cadru financiar, către programe de finanţare pentru start-up-uri şi IMM-uri de cercetare, dezvoltare, inovare şi de producţie în medicină şi farmacie, în vederea dezvoltării de produse, echipamente sau materiale medicale (reactivi chimici de laborator, substanţe active utilizate ca materii prime pentru medicamente, echipament medical de protecţie precum măşti, mănuşi, combinezoane, producţia de respiratoare sau ventilatoare pentru ATI, injectomate, monitoare, pompe peristaltice, soluţii lichide sau lămpi dezinfectante pentru mâini, suprafeţe, încăperi şi altele). Aceste proiecte necesită o perioadă cât mai scurtă pentru evaluarea cererilor de finanţare depuse şi pentru contractare (fast-track approval)", se arată în comunicat.

Potrivit documentului, necesare vor fi şi finanţări nerambursabile cuprinse între 200.000 şi 2.000.000 euro, însoţite de garanţii din partea statului pentru creditele luate de antreprenori în vederea asigurării cofinanţării din partea beneficiarului, asociate cu o perioadă cât mai scurtă pentru evaluarea cererilor de finanţare depuse şi pentru contractare (fast-track approval).

Totodată, UGIR consideră că trebuie avută în vedere realocarea unei părţi din fondurile europene încă neutilizate în actualul cadru financiar către un program de finanţare pentru crearea de instrumente digitale care să susţină realizarea activităţilor pentru companiile care lucrează în sistem "remote". "Acestea vor fi adresate în special domeniilor precum educaţie prin platforme de tip e-learning, dedicate prioritar regiunilor defavorizate şi zonelor rurale, sănătate, prin programe de tipul e-health, telemedicină, destinate mai ales persoanelor aflate în carantină sau autoizolare, persoanelor vulnerabile din punctul de vedere al vârstei şi a stării de sănătate, dar şi celor care locuiesc în zonele rurale aflate la distanţe mari faţă de cel mai apropiat oraş cu dotări sanitare complete. De asemenea, sunt vizate şi platformele e-commerce, destinate în special micilor producători care nu îşi permit achiziţia uneia deja existente pe piaţă. Aceste măsuri necesită o perioadă cât mai scurtă pentru evaluarea cererilor de finanţare depuse şi pentru contractare (fast-track approval)", subliniază documentul citat.

Relansarea apelurilor în cadrul POCU destinate întreprinderilor sociale şi structurilor de economie socială, în vederea atenuării efectelor concedierilor din unele domenii de activitate este o altă măsură propusă de UGIR autorităţilor de la Bucureşti, aceasta necesitând o perioadă cât mai scurtă pentru evaluarea cererilor de finanţare depuse şi pentru contractare (fast-track approval).

De asemenea, organizaţia mai propune instituirea unei scheme de ajutor de stat destinată plăţii salariilor angajaţilor, timp de 6-12 luni, pentru IMM-urile aflate în dificultate din cauza crizei cauzate de epidemia de COVID-19, schemă care să se adreseze tuturor IMM-urilor dacă au înregistrat o scădere cu cel puţin 30% a cifrei de afaceri (în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anii 2017-2019).

Totodată, trebuie analizate şi măsuri referitoare la acordarea unei sume forfetare egală cu salariul mediu net pe economie pentru PFA-urile aflate în dificultate, pe o perioada de 3-6 luni şi instituirea unui fond prin care să se asigure capitalul de lucru pentru IMM-uri (cu dobândă zero), asociat altor instrumente care să combată deficitul temporar de cash al acestora.

UGIR consideră oportună, în context, şi creşterea temporară, cu câte 6 luni, a perioadelor de acordare a indemnizaţiei de şomaj, în funcţie de stagiile de cotizare, respectiv de la 6 luni la 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 1 an, de la 9 luni la 15 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani şi de la 12 luni la 18 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) este o organizaţie patronală naţională, de tip confederativ, înregistrată în 1992. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...