Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

Sportul românesc se zbate în cea mai tulbure perioadă a sa din ultimele decenii. Mai ales în zonele defavorizate, acolo unde atâta amar de vreme au fost păstrate ”pepinierele” de bază pentru îndrumarea primilor pași în sport a viitorilor campioni. Sau barem sportivi de performanță… Numai că, acum proiectele sociale în aceste cartiere mărginașe ale marilor orașe lipsesc cu desăvîrșire. Iar de la instituțiile de profil ale statului până la mediul privat, ”meciul” din ”favelele” societății românești a fost deja pierdut.

Zoltan Teszari bagă banii pensionarilor români în Rayo Vallecano
Iată însă că există și o excepție. Una care nu face decât să întărească regula, desigur. Dar și să nască mari semne de întrebare. Însă nu la vârful sistemului, ce-i drept… Acolo unde nu s-a permis nici măcar ”autosesizarea” cu privire la reanimarea financiară a unei companii grav afectate de un scandal de corupție prin ”gura de oxigen” de zeci de milioane de euro dată de Fondurile Private de Pensii. Totul după modelul brevetat de Fondul Proprietatea. De fapt mai mult ”Fondul lui Gitenstein”, decât al beneficiarilor legali care ar trebui să fie milioanele de români obligați să cotizeze la Pilonul II de Pensii Private sau, din contră, să accepte acțiuni de despăgubire la Fondul Proprietatea. Acum, normal că pe cei 7.000.000 de cotizanți nu i-a consultat nimeni dacă vor sau nu să cumpere acțiuni de zeci de milioane de euro la DIGI Communications … Mai ales că, la o adică, poate nici măcar cei care se uită la posturile DIGI nu ar fi vrut ca banii lor de pensie să fie plasați acolo. Ca să nu mai vorbim că, la doar un an după controversatul”plasament”, compania DIGI Communications a înregistrat pe bursă o pierdere de 18%. Ceea ce înseamnă dintr-o lovitură o ”gaură” de 800 milioane lei din capitalizare.

Însă iată că DIGI, compania proaspăt ”scoasă” cu totul din Ungaria face și fapte bune. Și în timp ce pensionarii bagă bani în ea, Digi Communications bagă la rândul său bani în echipa de fotbal a celui mai defavorizat cartier din Capitală. Dar nu vorbim aici de îndrăgitul Rapid din Giuleștiul bucureștean… Ci de Rayo din cartierul defavorizat Vallecas din Madrid, echipă din liga a doua spaniolă și care are acum drept sponsor principal DIGI Communications din România!

Rayo Vallecano = Rapid Giulești!

La începutul lui februarie, din Spania venea un anunț cel puțin surprinzător, clubul de ligă secundă Rayo Vallecano informând oficial că are un nou sponsor principal, ”o companie gigant” din România. Astfel că odată cu meciul cu Tenerife, cel în care echipa cu suporteri asemănători cu ai echipei giuleștene de la noi a jucat cu sigla DIGI pe tricouri, clubul madrilen s-a tot lăudat pe site-ul oficial cu lovitura financiară pe care au dat-o : ” DIGI Communications este noul sponsor al echipei! O mutare surprinzătoare la nivel de marketing prin parteneriatul cu DIGI Communications, gigantul de pe piața telecomunicațiilor din România.

Prin acest acord, DIGI își arată sprijinul atât pentru club, cât și pentru cartierul nostru” sunt doar câteva din anunțurile postate de Rayo Vallecano pe site-ul oficial. Președintele clubului, Raul Martin Presa susținând la rândul său că ”suntem foarte bucuroși că avem sprijinul unei companii în creștere precum DIGI, cu care împărtășim multe din valorile noastre”! Care ”valori comune”…? Poate doar Marius Vărzaru, CEO DIGI Spania să le știe, cel care a susținut de asemenea că ” acest proiect important de a deveni sponsor principal al lui Rayo Vallecano este o mândrie pentru noi, dar și a ne arăta sprijinul pentru echipă și pentru fanii ei. Este o alianță care ne va permite să creștem împreună”.

Mark Gitenstein, prea mare pentru statul român!

Iar povestea echipei ”franjirrojos” seamănă izbitor cu cea a Rapidului din Giulești. Rayo alternând între participarea în prima ligă spaniolă și cea secundă, unde activează și acum. Neavând prea mari șanse să promoveze, după ce în ”finala barajului” tocmai ce a fost înfrântă pe propriul teren, cu 2-1, de Girona. Oricum, prezentarea lui Rayo este una aparte : ”Fondat în 1924, clubul din Vallecas are unii dintre cei mai fanatici suporteri spanioli. Dar deși face parte din Madrid, gruparea nu se consideră pintre granzii Capitalei spaniole. Mai ales că Vallecas este unul dintre cel mai sărace și defavorizate cartiere din Madrid, unul cu o istorie marcată de amestecul dintre muncitorii localnici și imigranți. Ș după cum insistă chiar canalele sponsorului DIGI, ”din punct de vedere sportiv au pendulat între prima și a doua ligă spaniolă, câștigându-și renumele de formație spectaculoasă, care marchează mult, dar și încasează mult. Cultura fanilor lui Rayo este una care i-a adus clubului din Vallecas suporteri săraci, dar mândri”. O poveste fascinantă despre Rayo, considerată ”ultima echipă de cartier a continentului”.

Zoltan Teszari, miliardarul fără chip

Iar faptul că DIGI bagă bani grei în echipa celui mai sărac cartier din Madrid i-a făcut pe cei de la Rayo să elogieze activitatea companiei ”miliardarului român fără chip”, Zoltan Teszari . Cel care a reușit să dea lovituri după lovituri, inclusiv și atunci când oamenii săi de încredere de la vârful companiei au făcut obiectul unei anchete anti- corupție fără precedent la acea dată. Numai că DNA s-a înmuiat pe parcurs, în timp ce despre Zoltan Teszari se știe până la vârful sistemului că nu a fost deranjat niciodată. La fel după cum se știe și că ”aici sunt banii Dumneavoastră”! Ai multora dintre ”granzii” sistemului și chiar ai luptei anticorupție…

Bani pe ”nașpa” în acțiunile DIGI

În momentul în care DIGI Communications a fost listată la bursă, în 2017, administratorii fondurilor de pensii private s-au repezit să cumpere acțiuni cu o fervoare investițională cel puțin surprinzătoare. Și care a produs și mai multe dubii doar după un an de zile, când acțiunile DIGI s-au dovedit un fiasco, la acea dată. Mai mult decât atât, lideri ai fostei guvernări nu s-au sfiit să acuze public că banii de pensii ai românilor ar fi fost investiți ilegal în compania ”miliardarului fără chip”.

Oare pensionarii români or ști că sponsorizează o echipă din liga a doua spaniolă…?

În timp ce reprezentanții Fondurilor de Pensii s-au limitat să dea niscai justificări tehnice cum din cele șapte fonduri cuprinse în Pilonul II și cuprinzând un total de peste 7.000.000 de cotizanți, doar cinci ar fi băgat bani în DIGI. Ce este drept, Autoritatea de Supraveghere Financiară a și declanșat o anchetă pe subiectul cumpărării de acțiuni DIGI de către fondurile private de pensii din Pilonul II, dar se pare că atunci când s-a ajuns la conexiunile cu Fondul Proprietatea, la butoanele căruia se află fostul amabasador american Mark Gitenstein, ancheta ASF s-a ”fâsâit” ca și cea a ”DNA”.

Alungat din Ungaria

Grupul DIGI, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari tocmai ce și-a informat investitorii că a încheiat un acord preliminar pentru vânzarea DIGI Ungaria și a filialelor Invitel Ltd și I TV Ltd către 4iG Plc, companie controlată de ”anturajul” premierului Victor Orban. Mișcare cu atât mai surprinzătoare, cu cât Ungaria a fost ani la rând a doua mare piață de afaceri pentru DIGI, după România. Și care intervine după ce Autoritatea maghiară de reglementare (NMHH) a anunțat că DIGI a pierdut licitația pentru obținerea licenței 5G în fața Magyar Telecom, Telenor și Vodafone. DIGI s-a dus în instanță pentru a contesta acest rezultat, însă în luna februarie a acestui an a pierdut definitiv procesul la Curtea Supremă din Ungaria. Numai că, spre deosebire de țara vecină, în România lucrurile merg ceva mai bine, milioane de pensionari investind în acțiunile ”miliardarului fără chip” Zoltan Teszari. Și implicit în echipa de fotbal din a doua ligă spaniolă, din ”Giuleștiul ” Madridului… SURSA: National.ro /Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...