
Uite o chestie pe care abia acum o aflăm!
Cei mai mari retaileri europeni, inclusiv online, au solicitat Comisiei Europene (CE) să țină sub control comisioanele percepute de Visa și Mastercard, considerate ridicate, spunând că afectează competitivitatea blocului comunitar și limitează activitatea firmelor rivale, transmite Reuters.
Sistemele de plăți străine Visa și Mastercard domină piața plăților cu cardul și în ultimii ani retailerii au reclamat lipsa de transparență a comisioanelor de sistem. Cele două companii americane procesează aproximativ două treimi din plățile cu cardul în zona euro.
UE a început să caute alternative, cum ar fi euro digital, pentru a reduce dependența de cele două firme. Dar încetinirea procesului legislativ privind moneda digitală frustrează autoritățile și companiile.
‘Schemele Internaționale de Carduri (ICS) și-au putut majora comisioanele fără provocări concurențiale sau verificări din partea autorităților de reglementare. De asemenea, ele au reglementări și un sistem de comisioane complex și opac astfel încât firmele nu înțeleg pentru ce plătesc și de ce’, se arată în scrisoarea retailerilor din 13 mai, analizată de Reuters.
Retailerii citează un raport din 2024 al grupului The Brattle care arată o creștere cumulativă a comisioanelor ICS de 33,9% între 2018 și 2022 – o medie anuală de 7,6% – depășind inflația, dar fără o îmbunătățire corespunzătoare a serviciilor pentru clienții și comercianții din UE.
Reprezentanții Visa și Mastercard nu au dorit să comenteze informațiile.
Printre semnatarii scrisorii se află: EuroCommerce, Ecommerce Europe, Asociația retailerilor independenți din Europa, Asociația europeană a a trezorierilor de întreprinderi (EACT) și Alianța europeană pentru plăți digitale (EDPIA).
Printre membrii grupurilor de lobby se află: Aldi, Amazon, Carrefour, eBay, H&M, Ikea, Intersport, Marks & Spencer, Worldline, Nexi și Teya.
În scrisoare, retailerii cer Comisiei să ia măsuri contra Visa și Mastercard conform legislației antitrust a UE, să modifice regulile privind comisioanele de interbancare prin impunerea controalelor de preț la comisioanele de sistem, prin transparența comisioanelor și obligațiile nediscriminatorii pentru ICS și introducerea de către autoritățile de reglementare de instrumente de supraveghere a acțiunilor ICS