Uite un punct de vedere care merită citit

Uite un punct de vedere care merită citit

Reportajeisback : Haideți să încercăm o discuție cu cărțile pe față. Va spun din start ca nu împărtășesc nici pe departe optimismul de pe internet. Asa ca o sa va scriu dur și direct ce cred.
1. Rusia nu se va opri. In Ucraina au atacat cu vreo 120.000 de soldați. Cu 120.000 de soldați nu poți sa controlezi o tara de 43 milioane. Putin știa asta dar a crezut ca Ucraina se va preda în 48 ore. Nu are cum sa dea înapoi asa ca celor 120.000 de soldați li se vor alătura câteva milioane. Nu a avut niciodată în plan sa dea înapoi dacă sunt unii mai naivi care credeți ca se va opri la Ucraina. Este o chestiune de timp pana când Putin va anunța mobilizarea generala. Oricum economia e praf, șomajul explodează deja în Rusia. Va mobiliza curand toți bărbații apți de lupta. Nu uitați ca rusii de rand susțin masiv războiul din Ucraina. O sa spuneți ca nu au suficiente arme. Da...poate. Dar pierderile umane nu sunt importante și societatea rusa poate duce aceasta povara. Pentru Rusia nu va fi tragedie absoluta dacă pierd 500k de soldați. Prin urmare va fi o baie de sânge în Ucraina. Cu cât rezista Ucraina mai mult cu atât avem timp sa ne pregătim noi. Nu uitați ca toate tarile își dublează bugetele de aparare. Mai cred ca pana la finalul anului multe orașe ucrainiene vor arata ca Mariupol. Rusii vor aplica strategia lui Genghis Han care era atât de crud încât mulți cedau în lupte doar pentru a nu suporta ororile ulterioare. Putin va miza puternic pe asta cu consecințe umanitare îngrozitoare. Probabil ca vom vedea peste 10 milioane refugiați.
2. Cred ca este o chestiune de timp pana când Ucraina va fi cucerita în ciuda rezistentei eroice și a armelor primite. Poate 6 luni, poate un an. Putin nu se va grăbi. Și cred ca rusii vor face prapad in Ucraina cu prețul unor pierderi imense pentru ei. Vor muri mulți rusi în Ucraina dar asta nu ii va opri. Paradoxal timpul se scurge și în favoarea lui Putin. O sa explic mai jos de ce. Dar revenind, targetul lui Putin nu este doar Ucraina este și România, Moldova, tarile baltice, Polonia. Știu ca mulți o sa spuneți ca nu are cu ce sa se lupte cu NATO. Dar nu uitați ca toate astea nu se vor întâmpla repede. Plus ca întotdeauna au opțiunea nucleara în cazul în care pierd decisiv. Suntem practic la începutul unei lungi perioade de crize și destabilizare ca va dura 10 ani cel puțin. Din păcate.
3. Mai cred ca un război Rusia-NATO este aproape inevitabil. Este o chestiune de timp. Sancțiunile economice vor pune presiune imensa pe Rusia. Speranta noastră este ca rusii vor ceda și ca îl vor înlătura singuri pe Putin. În locul lui oricum va veni altul la fel. O societatea ca cea rusa nu poate genera ingerasi. Dar exista și scenariul în care nu vor ceda și vor canaliza toată criza economica în ura ca și combustibil social anti occident. Ca să înțelegeți fanatismul asta la rusi trebuie sa înțelegeți ca ei cred ca nu au de ales. Rusia a pierdut competiția globala tehnologica, a pierdut decisiv în lupta pentru supremație economica. Rusia este aproape in colaps demografic. Singura lor șansă ca să rămâna o putere în viitor este un război prin care sa cuprindă un bazin nou de populație pe care sa o rusifice și care sa o repună în competiția internațională cu tarile occidentale și China, India, Brazilia. Asa ca nu vor ceda cu sau fără Putin. Planul lor inițial a fost sa cucerească în 2 zile Ucraina, aveau deja Belarus. Puteau trece liniștiți la Moldova și în 2-3 ani la NATO pe care îl sperau dezbinat. Nu a ieșit dar riscurile rămân și sunt enorme. De aceea eu sunt rezervat.
4. Exista o consecință foarte urata a acestui război. Foametea. Din păcate foametea va cuprinde din 2023 zone mari din Orientul mijlociu, Africa, China și poate și India. Preturile alimentelor vor creste enorm din cauza scăderii productiei. Impactul este dublu. Avem impactul producției de alimente și impactul lipsei îngrășămintelor. Adică cei mai mari exportatori de cereale din lume Rusia și Ucraina nu mai exporta și în plus exista o criza grava a îngrășămintelor chimice care consuma foarte multa energie. Problema este și de materie prima pentru îngrășăminte. Fără îngrășăminte așteptați-vă ca producția sa scadă dramatic. Alimentele erau o problema și fără acest război din cauza creșterii accelerate a populației în anumite tari. Ei bine, eu cred ca vom avea milioane de morți din cauza foametei în anii următori. Socul acesta alimentar va fi amplificat și de state care își vor limita exporturile pentru a avea rezerve. A se vedea criza uleiului de palmier generata de Indonezia chiar zilele acestea. Apropos in China un litru de ulei de floarea soarelui costa 38 Lei echivalent, la momentul în care scriu aceste randuri. Și e doar începutul. Știu ca suna apocaliptic. Pot intelege ca nu va place perspectiva asta. Voi trebuie sa fiți conștienți ca dacă vi s-ar spune varianta negativa și dacă autoritățile v-ar spune ca războiul în regiune abia începe, ca vor urma ani complicați rău probabil ca mulți ați lua-o la fuga de mâine.
5. Și acum va zic și de ce nu e bine sa o luați la fuga. România poate trece foarte, foarte bine peste criza alimentara și energetica care va veni dacă voi cetățenii înțelegeți clar ca este inevitabila și acționați rapid plus dacă guvernul face niște lucruri elementare. Nu uitați ca tara asta pe care mulți o blamați are un potențial agricol enorm. Avem pământ suficient sa susținem o populație de 80 milioane locuitori. In plus România este unul din cei mai mari exportatori din lume de cereale de baza. Daca înțelegeți ca va veni aceasta criza poate începeți sa va cultivați pamantul de la tara, poate creșteți niște găini, un porc etc. Dacă vreți o părere personala începeți imediat. Energetic avem avantajul independentei datorita resurselor de gaze și petrol cât mai avem. Guvernul trebuie doar sa susțină puternic agricultura, sa susțină financiar crescătorii romani de animale pentru a nu exporta cereale și furaje și a importa mezeluri și patiserie. Trebuie un pic de protecționism făcut cu cap ca să nu cumpărăm uleiul făcut din floarea soarelui românească mai scump decât în China. O sa mai scriu pe tema asta. Eu cred ca vor înțelege pentru ca altfel vor avea lupte de strada cum nu și-au imaginat.
Ținând cont de astea veți fi mult mai în siguranță aici decât în alta parte. Cel puțin vreo 2 ani de acum înainte. Putem dezbate mult subiectul dar dacă nu sunteți milionari și nu puteți pleca în SUA sau Canada, va va fi mai bine aici în anii de criza profunda economica și alimentara care vor urma.
6. Unda asta de soc a inflației, explozia preturilor la energie, a preturilor la mâncare va avea efecte destabilizatoare masive în toată lumea. China importa 80% din alimente. Sunt disperați acum sa importe furaje de exemplu. Cumpăra tot ce pot și găsesc pe piata fără sa negocieze. Probabil ca în multe tari vom vedea revolte și revoluții mai ales în orientul mijlociu și Africa. Problema este ca societățile democratice sunt într-un echilibru fragil. Instrumentele autocratic sau specifice dictaturilor nu pot fi aplicate cu succes. Gradul de toleranta și obedienta a populației este foarte scăzut și cum clasa politica nu strălucește nicăieri, vom avea cu siguranță mișcări tectonice. Și aici putem scrie mult dar probabil ca în 5 ani peisajul politic va fi complet diferit în Europa. De aceea riscurile de destabilizare sunt foarte mari în tari ca Franța, Germania.
7. Este o chestiune de timp pana când Odesa va cădea și pana când rușii vor ataca și Moldova. Va fi un moment foarte, foarte important în care România nu poate sta deoparte. România trebuie sa facă orice efort, imediat pentru a ajuta Moldova și a pregăti terenul. Pare ca deja obiectivele strategice din Transnistria sunt lovite. E bine dar nu suficient. Se va încerca destabilizarea Moldovei și eliminarea lui Maia Sandu. Sub nici o forma nu putem aștepta asta. În plus cred ca trebuie schimbat tonul și pe aici cu oricine va încerca să destabilizeze sau sa provoace. Ma refer la Har/Cov la AUR și în general la orice extremiști care doresc sa provoace haos social sau economic.
Criza economica și alimentara nu cred ca mai pot fi evitate. Războiul poate fi evitat. Ar trebui sa le mulțumim din tot sufletul ucrainienilor pentru curajul și eroismul lor. Ei acum lupta și pentru România. A avea grija de femeile și copii lor, a-i ajuta cu absolut tot ce au nevoie este un preț foarte foarte mic fata de prețul pe care am fi putut sa îl plătim.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…