ULTIMA ORĂ Profesorii suspendă greva generală declanșată în 22 mai

ULTIMA ORĂ Profesorii suspendă greva generală declanșată în 22 mai

Profesorii suspendă greva, după patru săptămâni de proteste. Decizia a fost luată după consultarea liderilor organizațiilor sindicale FSLI și Spiru Haret.

„De mâine profesorii sunt la clase până în momentul în care propunerile noastre apar în Monitorul oficial”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, care urmează să își anunțe demisia, luni.

Anunțul a fost făcut luni de liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”.

Potrivit sindicaliștilor, decizia este condiționată de introducerea în OUG care va fi aprobată azi în ședință de Guvern a prevederilor legate de salariul de bază al profesorului debutant și al acordării primei tranșe de majorare salarială de la 1 ianuarie 2024.

"Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024. În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată", potrivit unui comunicat comun al celor două sindicate.

Cadrele didactice, in mars spre Palatul CotroceniFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Salariile profesorilor și ale personalului didactic auxiliar ar urma să crească de la 1 iunie cu 1.300 de lei brut pe fiecare funcție, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică după ce Guvernul a făcut duminică o nouă ofertă sindicaliștilor. Pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ, majorarea prevăzută este de 400 de lei brut.

Profesorii au cerut emiterea unui act normativ în care să fie stipulat că de la 1 ianuarie 2024 salariul debutantului să fie la nivelul salariului mediu brut pe economie din anul bugetar anterior. Şi de data aceasta măsura este scrisă însă doar în nota de fundamentare și în preambul, în condițiile în care profesorii au cerut de la început ca această prevedere să se regăsească în textul unei ordonanțe.

„Noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”, se precizează în prembulul OUG.

După această ofertă, sindicatele au anunțat că se vor consulta cu profesorii din teritoriu și vor da un răspuns în această dimineață.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat duminică, după consultările cu sindicatele din educație, că Executivul a arătat că ceea ce a promis a făcut, iar luni, după răspunsul profesorilor, va avea loc o nouă şedinţă de guvern pentru adoptarea OUG privind salariile.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat