ULTIMA ORĂ Americanii umblă la „cutia cu maimuțe”!/Drone kamikaze de ultimă generație pentru Ucraina!

ULTIMA ORĂ Americanii umblă la „cutia cu maimuțe”!/Drone kamikaze de ultimă generație pentru Ucraina!

Forțele Terestre americane pregătesc un contract pentru dezvoltarea de drone kamikaze mai puternice și cu rază de acțiune mai mare.

Drona kamikaze este o denumire jurnalistică pentru muniția care poate rămâne în aer o perioadă mare de timp, efectuând un zbor de viteză mică, similar dronelor ușoare, înainte de a lovi ținta. Sistemul militar american clasifică acest tip de muniție în categoria rachetelor.

Contractul de cercetare și dezvoltare pentru 10 drone Switchblade 600, care va fi realizat de compania AeroVironment, este așteptat în următoarele 30 de zile, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jessica Maxwell, într-un e-mail către Defense News.

Munițiile similare - Switchblade 300 și Phoenix Gost, care sunt mai ușoare și cu o rază de acțiune semnificativ mai mică, au confirmat în războiul din Ucraina, iar experții consideră că sora lor mai mare - Switchblade 600, va fi folosită și ea împotriva forțelor ruse.

Pentagonul a trimis Ucrainei 1000 drone persistente Switchblade 300 și 700 Phoenix Ghost, începând cu luna aprilie, care s-au dovedit deosebit de utile în războiul din Ucraina bazat pe artilerie.

„Această capabilitate Switchblade (varianta 600 – nota autorului) poate fi esențială, pentru atacul ucrainean asupra Hersonului și Crimeii, deoarece pot fi lansate dincolo de raza de acțiune a sistemelor rusești și pot provoca daune infrastructurii ruse”, a precizat Samuel Bendett, expert în drone rusești la Centrul pentru Analize Navale și Centrul pentru Noua Securitate Americană.

Varianta 300 cântărește 2,5 kg, poate zbura 10 km și rămâne în aer până la 15 minute, în timp ce versiunea 600, de 24,7 kg, poate zbura 40 de km, rămânând în aer timp de 40 de minute.

Phoenix Ghost, comparabilă ca dimensiune cu Switchblade 300 poate rămâne în aer până la 6 ore, dar cantitatea de explozibil este mai mică, ceea ce o face potrivită împotriva țintelor neprotejate.

„Au fost multe pierderi în rândul operatorilor de drone de ambele părți și, cu cât vă puteți lansa UAV-ul mai departe de zona de luptă, cu atât sunteți mai bine”, a adăugat Bendett.

Longevitatea mai mare și sarcina utilă mai grea ar ajuta forțele ucrainene să vizeze, în special artileria blindată autopropulsată a Rusiei, a declarat Bradley Bowman, director senior al Centrului pentru Putere Militară și Politică din cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

„Poți folosi un 300 poate pentru a deteriora un radar, dar cu cât o țintă rusească este mai blindată și cu cât forțele ruse sunt mai puțin expuse, cu atât mai mult vei dori Switchblade 600”, a spus Bowman. „Au același nume, dar sunt sisteme foarte diferite, cu seturi de ținte foarte diferite – și ambele ar fi incredibil de utile forțelor ucrainene acum și în săptămânile următoare.”

Capabilitatea cheie a armelor de acest tip este invizibilitatea, fiind prea mici și zburând prea jos pentru a fi detectate de radar, cu propulsie bazată pe motor electric silențios și acesta greu de descoperit.

Trimiterea Switchblade 600 în Ucraina va mai dura, deoarece arma este în faza de testare

Nu este clar când va ajunge Switchblade 600 în Ucraina. SUA au adus rapid ajutor militar în valoare de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar Switchblade 600 este o „excepție notabilă și nefericită în care nu ne mișcăm atât de repede pe cât ar trebui”, a spus Bowman.

O parte a decalajului în aducerea modelului 600 în Ucraina este că, spre deosebire de varianta anterioară 300, nu este considerată o capacitate pe teren și, deoarece este încă în faza de prototip, trebuie să finalizeze testarea și evaluarea. Potrivit lui Maxwell, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, data de livrare va fi stabilită odată cu finalizarea contractului. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...